Megyei alakuló küldöttgyűlés

2017.11.28. 07:00

Sikeres együttműködés, agrárbéke jellemzi Fejér megyét

Az együttműködés és az agrárbéke jegyében zajlott le, s sikeres volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei alakuló küldöttgyűlése – summázta a hét végén lezajlott küldöttgyűlés eredményét a kamara megyei alelnöke.

Dávid Erzsébet

L. Simon László, Varga Imre István és Bódizs Tamás a hétfői sajtótájékoztatón

Fotó: Nagy Norbert

A szombaton megtartott gyűlésen a küldöttek öt évre megválasztották a kamara megyei tisztségviselőit, az országos küldötteket, az etikai bizottság tagjait és a kilenc kamarai osztály vezetőit. (Névsorukat lapunk hétfői számában olvashatták.) Elnökként Varga Imre Istvánnak szavaztak bizalmat.

A 31 éves, mezőgazdaság-menedzsment, informatika és adatvédelem szakterületen diplomázott szakember számára nem ismeretlen az agrárium világa, mivel felmenőinek több generációja is gazdálkodással foglalkozott. Ő maga 15 éve kapcsolódott be aktívan a családi gazdaság munkájába, s gyakorló gazdaként jól ismeri a földművelés kihívásait, szépségeit és sikereit is. A székesfehérvári gazdák felkérésére részt vesz a megyei és országos érdekképviseleti szervezetekben, tagja a megyei békéltető testületnek, s kezdetektől küldött a NAK megyei szervezetében. Tegnap sajtótájékoztatón mutatkozott be az újságíróknak.

Az agrárkamara eddigi eredményeiről elmondta: az újraindított és korszerűsített falugazdász hálózatnak köszönhetően az elmúlt években mintegy ezermilliárd forint támogatáshoz jutottak, az idén pedig több mint 120 ezer egységes támogatási kérelem benyújtásához kaptak segítséget a gazdák a falugazdászoktól. Az őstermelői igazolványok ingyenes kiállításával pedig mintegy egymilliárd forintot takarítottak meg az érintettek.

Az agrárkamara képviselői részt vesznek a pályázatok előkészítésében, s a NAK javaslatainak komoly része van egyebek között az egyes termékek áfájának csökkentésében is.

A következő években az agrárkamara tovább bővíti a szolgáltatásait. Egyebek között megkezdte a szaktanácsadói hálózat kiépítését, s folynak az ország egész területét lefedő jégkármérséklő rendszer kiépítésének előkészületei is.

Az elnök munkáját négy, különböző szakterületen dolgozó alelnök segíti. Közülük ketten ott voltak a sajtótájékoztatón. L. Simon László – aki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának is alelnöke – hangsúlyozta: a megyei agrárkamarai választások igazolták, Fejér megyére az agrárbéke és az agrárgazdaság szereplői közötti jó együttműködés a jellemző. Ezt jelzi, hogy egyetlen jelölőszervezetként a Magosz állított csak a megyében küldöttjelölti listát, amelyre felkerültek a vele együttműködő 17 szakmai – és érdekképviselet által delegáltak is.

Az együttműködés bizonyítéka, hogy a kis- és nagygazdaságok, élelmiszeripari vállalkozások képviselői, vezetői egyaránt helyet kaptak a kamarai osztályokat irányítók között.

A nagyobb vállalkozást vezetők között említette az Alföldi Tejet irányító Mélykúti Tibort (az ő neve a hétfői lapszámunkban ismertetett sajtóközlemény nyomán tévesen jelent meg, amiért az érintett elnézését kérjük), a „kisebbek” közül pedig a kertészetet működtető Csizmadia Györgyöt.

L. Simon László, Varga Imre István és Bódizs Tamás a hétfői sajtótájékoztatón
Fotós: Nagy Norbert

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az agrárkamara már letette az alapokat, a következő években a keretek kitöltése és a még hatékonyabb képviselet megvalósítása lesz számára a kihívás.

Bódizs Tamás a megyei kamara mezőgazdaságért felelős alelnökeként egyebek között kifejtette: az agrárkamara fontos feladata, hogy a sikerességét igazoló földtörvényt szem előtt tartva megakadályozza a latifundiumok kialakulását, azt, hogy egy spekulatív réteg indokolatlanul felverje a termőföld árát, kiszorítva a kisebb területtel és profittal rendelkezőket a birtoknövelés lehetőségéből. Felhívta a figyelmet az agrárgazdaságban tevékenykedők integrációjának, továbbá az információnak a gazdálkodókhoz való gyors továbbításnak fontosságára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában