Mi van a rendelési időn túl?

2023.03.23. 20:00

Tényleg egyre rövidebb ideig áll nyitva a rendelők ajtaja a betegek előtt?

Van házi-, illetve gyermekorvos, aki kétórás rendelési időt ad meg egy napra, s van, aki négyet. Így van ez Székesfehérvártól kezdve Fejér megye szinte minden településén. Olvasói felvetésnek eredtünk utána: tényleg rövidültek a rendelési idők? És mit csináljon a beteg, ha rendelési időn kívül van gondja?

S. Töttő Rita

A rendelési idő és a rendelő telefonszáma változatlan

Forrás: Pixabay

A fentebb említett olvasói felvetés ugyan székesfehérvári, de könnyű utánanézni: Fejér megye szinte bármely településén kutakodunk, mindenhol 2-4 órás rendelési időket adnak meg a házi- és gyermekorvosok a hétköznapok délelőttjein, illetve délutánjain. Van, ahol már reggel 7 órakor kinyílik az ajtó a betegek előtt, máshol 8 órakor kezdődik a rendelés. Ilyenkor 10, de legkésőbb 11 órakor pedig vége van a rendelésnek. Délután 13 vagy 14 órakor kezdődik a rendelés és általában 16 és 18 óra között fejeződik be. 

Az, hogy úgy érzi az olvasó, egyre rövidebb ideig áll nyitva a rendelők ajtaja a betegek előtt, lehet, csupán szubjektív érzés, hiszen sok helyen évtizedek óta ez a felállás, vélekedik egy általunk megkérdezett Fejér megyei háziorvos. Ám a kérdés valahol mégis releváns, ha azt vesszük, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) háziorvosi ellátásra vonatkozó kitétele azt mondja: "A háziorvos napi 8 órában áll a betegek rendelkezésére. Hetente legkevesebb 15 órát, de munkanapokon legkevesebb 2 órát rendel."

Akkor mégis, hogy is van ez? Megkerestük kérdéseinkkel a NEAK-ot, amely megerősítette: a heti legalább 15 órás rendelési idő továbbra sem változott. A háziorvos napi 8 órában áll a betegek rendelkezésére, a rendelkezésre állási időn belül pedig hetente legkevesebb 15 órát, de munkanapokon legkevesebb 2 órát rendel. De hozzátették válaszukban: ugyanakkor a praxisközösségekről szóló kormányrendelet előírja a kollegiális vagy ennél magasabb szintű praxisközösségi formába belépő háziorvosok (háziorvosi szolgáltatók) számára a hetente legalább 20 óra rendelési idő biztosítását, benne legalább 4 óra prevenciós rendeléssel. Jelenleg a háziorvosok kb. 80 százaléka tagja ilyen formában működő praxisközösségnek.

 Az általunk megkérdezett házi- és gyermekorvosok rámutattak: a háziorvosi szolgáltatónak, a kormányhivatali működési engedély mellett, szerződése van a NEAK-kal és az adott önkormányzattal. Ez utóbbiban egyeznek meg a rendelési időről is. A NEAK a feol.hu számára ezzel kapcsolatban csak annyit fűzött hozzá: a feladatellátási szerződés az illetékes önkormányzatok és a háziorvosi ellátás biztosítását vállaló egészségügyi (háziorvosi) szolgáltatók között létrejövő kétoldalú megállapodás. Természetesen ebben – a jogszabályban foglalt követelmények betartása mellett – bármilyen megállapodás születhet a rendelési idő mértékről.

De az olvasó számára még mindig lehet ellentmondás abban, hogy " háziorvos napi 8 órában áll a betegek rendelkezésére" és abban, hogy " munkanapokon legkevesebb 2 órát rendel". A köztes időben, gondolhatja az áltagember, az orvos beteghez mehet, adminisztrálhat, helyettesíthet… De vajon ez a mindennapos 5-6 óra különbség miből fakadhat? – merül fel a kérdés. Az általunk megkérdezett orvosok felsorolták az ebbe az időbe értendő hétköznapi központi orvosi ügyeleti időt, a mobiltelefonos elérhetőséget, más pedig a prevenciós, illetve a terhesgondozásra kijelölt időt.  A NEAK szerint mindegy, hogy hogyan, de a lényeg, hogy a napi 8 órás rendelési és rendelkezésre állási időben csak a háziorvosi feladatok ellátásának biztosítása van benne. A NEAK és a háziorvosi szolgáltató között létrejött finanszírozási szerződés „tárgya” ezen 8 órás munkavégzés „megvásárlása/biztosítása”. Tehát ebben az időszakban köteles a háziorvos a bejelentkezett biztosítottja számára rendelkezésre állni – hangsúlyozta válaszában a NEAK. Vagyis a az elmélet az: a rendelési idő nem egyenlő a rendelkezésre állási idővel. Tehát a munka a háziorvosok számára az ügyeleten és telefonon folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában