Veszély

2023.02.10. 11:10

Tükörjég a Velencei-tavon - mikor lehet rámenni?

Az elmúlt napok jeges időjárásának köszönhetően minden nap 1 centiméterrel nőtt a jégvastagság a Velencei-tavon. Ez azt jelenti, hogy a csütörtöki 4,5-5 centiméter után pénteken 6 centiméterre hízott a tó jege – adta hírül a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnökségének Velencei-tavi Tófelügyelősége.

S. Töttő Rita

Tükörjég a Velencei-tavon - ez még nem alkalmas arra, hogy bárki rámenjen

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A jég vastagságát mindig az Agárdi Tófelügyelőség előtti szakaszon mérik a szakemberek reggelente. Ezúttal is csak annyi mondható még el, hogy a jég vastagsága sportolásra nem alkalmas! A jégre tehát ne lépjen senki. Az előrejelzések szerint a következő napokban kicsit enyhül az időjárás, így arra nem feltétlenül lehet számítani, hogy tovább erősödik a jég a Velencei-tavon, vagy bármelyik vízfelületen a megyében. Temesi Mihály tófelügyelő a feol.hu-nak mesélt arról, milyen szabályok vonatkoznak a nyíltvízi jégrelépéssel kapcsolatban:

- Van egy úgynevezett „négyes” ökölszabály, amely a 4, 8, 12, 16 centiméteres jégvastagságra vonatkozik. A 4 centiméteres jégvastagság egy átlagos felnőtt ember súlyát elbírja. A 8 centiméteres már 2-3 ember súlyát bírja el, a 12 centiméteres jég pedig sportolásra alkalmasnak mondható. Azt tudni kell, hogy a jégminőség térben és időben változó dolog. Ez azt jelenti, hogy a Velencei-tó felszínén, ha valahol 12 centiméteres jégvastagságot mértünk, az nem jelenti azt, hogy mindenhol ugyanennyi vagy vastagabb. A 12 centiméteres vastagságnál tehát már biztonságos a sportolás – jégvitorlással, fakutyával is rá lehet menni. 16 centiméteres vastagságtól már mindenfajta tevékenység végezhető a jégfelszínen. Amit azonban nagyon fontos tudni, hogy ez az ökölszabály a hízó jégre vonatkozik, vagyis csak akkor érvényes, amikor folyamatosan gyarapodik a jég! Amikor elkezd olvadni, megjelennek a víztócsák a felszínen, akkor ez a szabály nem érvényes!

A jégen való sportlásnak megvannak a szabályai a Velencei-tavon is: ott lehet a jégfelületre rámenni, ahol ezt tábla nem tiltja – szögezte le a tófelügyelő. Ergo: ahol tiltó tábla található, ott tilos a jégre lépés!

- A frekventált területekre, ahol egyébként szabadon le lehet menni a vízre, általában az első jég megjelenésekor kitesszük a jégre lépni tilos táblákat. Amennyiben eléri a 12 centimétert a jégvastagság a tavon, akkor az illetékes önkormányzatoknak van hatáskörük kijelölni a helyeket. Az ilyen kijelölt helyekre betartandó szabályok vonatkoznak, például életmentőt kell biztosítani a területen.

Jelenleg „tükörjég” van a tavon – ha ilyen idő lenne még 2 hétig, akkor hamarosan már lehetne rajta sportolni. Ám az igazság az – fogalmazott Temesi Mihály - enyhülést prognosztizálnak az időjárásjelentések, így szinte esélytelen, hogy a következő napokban bárki biztonsággal a jégre léphet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában