Hogy újra megtanuljuk becsülni szabadon áramló fantáziánkat

2023.01.28. 15:30

„Azok vagyunk, ami eszünkbe jut bármiről” - ezzel a címmel adott ki fotóalbumot a velencei képi gondolkodó

Nyugdíjba vonult, s talán ez adta a következő apropót Kalmár Zsolt képi gondolkodó, Velencén alkotó művész számára ahhoz, hogy év végén megjelentesse legújabb magyar-angol nyelvű fotós könyvét. „Ez a könyv egy kezdetleges lépés annak érdekében, hogy olykor megmosolyogtató, olykor elgondolkodtató kép párok segítségével újra megtanuljuk becsülni szabadon áramló fantáziánkat, álmainkat” – fogalmaz a szerző.

Fotó: Kalmár Zsolt

Érdekes címet adott Kalmár Zsolt, képi gondolkodó nemrégiben megjelent új fotóalbumának: „Azok vagyunk, ami eszünkbe jut bármiről”. Nos, nincs az olvasó egyedül, ha legalább kétszer neki kellett futnia a címnek a megfelelő értelmezés érdekében, de talán nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk: valószínűleg mindenkinek mást jelent ezt az üzenet. Ahogy vélhetően az albumban látható fotók, és a hozzá kapcsolódó üzenetek is. Ilyen benne például ez:

"Egy régi bölcselet szerint a veréb egész életén keresztül csipegeti a morzsákat anélkül, hogy akár egyszer is látott volna egy két kilós veknit egészben. Én is így vagyok az élettel. Tartozom valamihez, ami nem tudom mi. A probléma csak az, hogy ettől a "nem tudom mitől" egyre távolabb kerülök. Ha lerajzolnám, egy fejjel lefelé fordított egyenlő szárú háromszöget rajzolnék, aminek jelenleg a fenn lévő széles síkján leledzünk, mint emberek, jelentős összevisszaságban. 

Fotós: Kalmár Zsolt

Tágítjuk a világot egyre szövevényesebb, egymást elválasztó érdekek mentén, miközben a lényeg, az eredő, amiből minden következik, amelyre minden visszavezethető egy pontban sűrűsödik, ráadásul az ellenkező irányban és annak is a legvégén. A "szerteszétszórodottság" állapotából kellene visszatalálnunk a "mindenegyben"-hez. Ez gyakorlatilag lehetetlen, de trenírozhatjuk magunkat arra, hogy, legalább ízlelgessük a visszafelé utat, szűkítve a kört, helyesebben a háromszöget. Tehetjük ezt oly módon, hogy összefüggéseket keresünk első látásra térben, időben és tartalmukban is összefüggéstelen dolgok között, hiszen hitem szerint valahol minden egy tőről fakad.”

Fotós: Kalmár Zsolt

A szerző szerint a könyv kezdetleges lépés annak érdekében, hogy olykor megmosolyogtató, olykor elgondolkodtató ké- párok segítségével újra megtanuljuk becsülni szabadon áramló fantáziánkat, álmainkat, megérzéseinket. Kalmár Zsolt azonban a nyugdíjas éveket csak kezdi ezzel az albummal, még számos fontos terve van:

Fotós: Kalmár Zsolt

- A tervem 65 évesen, aki 40 éven keresztül jártam a világ bugyrait, hogy megoszthassam öt földrészen szerzett vizuális és gondolati tapasztalataimat azokkal, akik nem voltak ilyen szerencsések, nem utazhattak. 

Fotós: Kalmár Zsolt

A  vetített képes előadások szerkesztett formában készen állnak, a technikai feltételek adottak. Most már csak egy olyan szponzort keresek, aki támogatná hátrányos helyzetű és egyéb érdeklődő emberek számára bemutatandó előadás sorozatomat – árulta el a feol.hu-nak a képi gondolkodó. Albuma térítésmentesen elérhető az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Könyvtárában, melyhez elég a Google-be pötyögni a szerző nevét és a könyv címét. Kalmár Zsolt: Azok vagyunk, ami eszünkbe jut bármiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában