A hozadék a szemléletváltás

2020.11.21. 08:00

Mellrák – A rossz hír feldolgozása után megváltozik a betegek életszemlélete

Amikor valakinél mellrákot diagnosztizálnak, a kezdeti sokk következtében a legrosszabb kimenetelre gondol, pedig az időben felismert betegség nagyon jó eséllyel gyógyítható. Tapasztalat, hogy a rossz hír feldolgozását követően a mellrákban érintettek többsége optimistábbá válik, megváltozik az életszemléletük és az értékrendjük.

Borsányi Beáta

A betegség leküzdése pozitív szemléletváltáshoz vezet Fotó: Stock

– Azt vettem észre, hogy a pácienseim a diagnózist követően a kezdeti sokk után kezdenek el igazán élni. Rádöbbennek, hogy az élet véges, ezért minden percet meg kell élni. Életszemléletük sokkal pozitívabb lesz és optimistábban állnak a betegségükhöz is – mondta Désfalvi Judit pszichológus, egy mellrák elleni küzdelemről szóló pályázat tavalyi nyertese.

Ez az életszemlélet-váltás minden érintettnél máskor alakul ki. Fontos, hogy megértsék a betegséget és a kezelési folyamatokat, hogy mi miért történik. – A legtöbb nő retteg a kemoterápiától, mert attól kihullik a haja. Ilyenkor azt szoktam nekik mondani, hogy a hajhullás egy pozitív visszajelzése a testnek a kezelésre, mert azt jelzi, hogy hat a kemo – tette hozzá a pszichológus.

A pozitív életszemléleten kívül a rák leküzdése után sok beteg kezd segítő tevékenységbe, amivel segíteni tud sorstársainak. Betegklubokba lépnek be, ahol önkéntes feladatokat vállalnak, vagy az egészséges táplálkozásról indítanak blogot. Vannak olyan mellrák­túlélők, akik valamilyen alkotó tevékenység – mint például a horgolás – felé nyitnak. Ennek oka, hogy valami maradandót szeretnének alkotni. Az alkotásaikkal pedig ezenkívül örömet szeretnének okozni mellrákban érintett társaiknak.

A betegség leküzdése pozitív szemléletváltáshoz vezet Fotó: Stock

Ahhoz, hogy ez az új egyensúlyi állapot minél előbb kialakuljon, fontos, hogy az érintettek megkapják a családjuktól, párjuktól és környezetüktől a megfelelő támogatást. Ehhez az is szükséges, hogy a beteg nyíltan beszéljen érzéseiről és minden félelmét megossza környezetével. – Amennyiben valaki megkapja a megfelelő támogatást, az új életszemlélete akár három hónap alatt is kialakulhat. Ezenkívül életre szóló barátságok is szövődnek, miközben a hölgyek egymás lelki támaszai. Az általam vezetett önsegítő csoportokban a résztvevők például már szinte családtagként kezelik egymást – egészítette ki Désfalvi Judit.

A mellrák igazán nyomasztó betegség, ami egyre több nőt érint a világon. A betegséggel megküzdők kitartása, pozitív hozzáállása és ereje mindenki számára példaértékű lehet. Ma már az időben diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható. Ezért is fontos részt venni a szűrővizsgálatokon, valamint havonta elvégezni az emlőönvizsgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában