féleleműző technika a mesélés és a mesehallgatás

2020.09.24. 07:05

A félelem színe, szaga – A szorongás oldása is téma volt a mesés workshopon

Bajzáth Mária, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője volt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár vendége.

Bokros Judit

A népmeseponton interaktív műhelymunka folyt Bajzáth Mária szakavatott vezetésével

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pedagógusoknak, gyermekekkel foglalkozó felnőtteknek tartott, ingyenes workshopon a félelem, a bátorság, a hazugság, a tréfa és a képzelet volt a fő téma, mindezeket pedig a meséken keresztül közelítették meg, elemezték a résztvevők.

Bajzáth Máriától megtudtuk: e napra a hét kecskeolló típusú mesékből válogatott (amelyeket leginkább úgy ismerünk, mint A farkas és a hét kecskegida) a világ mesekincstárából. Ezekben a félelem legyőzése kerül a középpontba, a hősök pedig különféle megküzdési stratégiákat választanak. A témát a járvány miatt kialakult helyzet, a bizonytalanságérzés is indokolja, amely gyermeket és felnőttet egyaránt érint. A hagyomány nagyon sok féleleműző technikát ismer, ezek legalapvetőbb „varázseszköze” a mai napig is a mesélés és a mesehallgatás. Ehhez kapcsolódhat játék, mozgás, kiabálás, suttogás, amelyek mind szorongásoldó hatásúak. E módszereket igyekezett Bajzáth Mária a fehérvári alkalom során átadni, hogy óvodákban, iskolákban, könyvtárakban vagy akár a családban is alkalmazhatók legyenek.

A népmeseponton interaktív műhelymunka folyt Bajzáth Mária szakavatott vezetésével
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári NépmesePont helyiségében tartott műhelymunkán tíznél több érdeklődő vett részt. Bajzáth Mária cseppet sem szokványos módon vágott bele a programba, hiszen azt kérte: mindenki néhány, a nevére vonatkozó jellegzetes információt közölve mutatkozzon be. A csupán pár mondatos történet már megjegyezhetőbbé teszi a neveket, s ez a játék akár a gyerekekkel kapcsolatos foglalkozásokon is bevethető. Hiszen a mesepedagógia kulcsa is a történet, a mese, amely által jobban megmaradnak az információk, könnyebben tudunk kapcsolódni egymáshoz, a világhoz – fogalmazott a pedagógus.

A workshop ezután is hasonlóan oldott hangulatban folyt – szó esett például a félelem színéről, szagáról, arról, hogyan jelenhet meg –, s nagyon érdekes interaktív feladatokra került sor, amelyekbe mindenki szívesen kapcsolódott bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában