A színek kifejezők, nem mindegy, hogyan hordjuk őket

2019.04.09. 17:30

Önnek mennyire színes a ruhatára?

Kutatások bizonyítják, hogy a színek hatással vannak az emberek kedvére és viselkedésére. Egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is.

Borsányi Bea

Az a bizonyos kis fekete ruha mindig jól jön, ha meg kell jelennünk valahol

Forrás: shutterstock

Ha valaki nehezen tudja kifejezni az érzelmeit, színekkel is kommunikálhatja őket. Feltéve, ha a többiek tudnak olvasni a színek jelentésében. Ebben lesz az Életmódi most az olvasók segítségére, a témában pedig Kernya Mariann stílustanácsadó kalauzol minket.

A tökéletes fehér

A semlegesség, erkölcsösség, béke, nyugalom és tökéletesség színe. Az öltözködésben olyan alapszín, amelyhez bármikor bárki bátran hozzányúlhat, soha nem megy ki a divatból, ráadásul nagyon elegáns, de ugyanakkor laza is tud lenni. Egy fehér darabhoz könnyű öltözni, hiszen minden szín passzol hozzá. Mivel azonban optikailag kicsit erősít, ezért némi óvatosságot azért igényel.

A gyászos fekete

Mérvadó szín, amely erőteljes érzelmeket gerjeszt, ezért a túl sok fekete nyomasztó lehet. A fehér mellett a másik klasszikus, amelyik ugyancsak kiválóan társítható más színekkel. Optikailag karcsúsít. Általában megosztó szín: valaki vagy kerüli, vagy nagyon szereti és sokat hordja. Egy biztos: a divatból sosem megy ki a fekete eleganciája. Coco Chanel óta azt is tudjuk, minden nőnek kell a szekrényében lennie egy kis fekete ruhának.

Az a bizonyos kis fekete ruha mindig jól jön, ha meg kell jelennünk valahol
Fotó: shutterstock

Az uralkodó ezüst és arany

Ezt a két színt leggyakrabban a pénzzel, materiális jelentésekkel társítják. Az arany meleg, az ezüst hideg szín. Mind a kettő fennkölt és elegáns, az arany a királyok, az ezüst a királynők színe. Divat szempontjából az ezüst a visszafogottabb, az aranyszínű ruhák hivalkodóbbak. Sokáig élesen elkülönítették a kettőt, ami jól megmutatkozik az ékszerviselésben: arany fülbevaló mellé nem vettünk fel ezüst nyakláncot. Ma már nem létezik ilyen megkötés, a két szín bátran kombinálható.

A vidám sárga

A sárga reneszánszát éli, és az idei divatban is jelen vannak a legkülönbözőbb tónusai. Melegséget, energiát sugall, stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat. Komplementer színe a zöld. Az öltözködés terén érdemes az árnyalatokkal kísérletezni, mert bizonyos tónusai sápaszthatnak. Ha valaki ilyen, de mégis szeretne sárgát viselni, törekedjen arra, hogy az arcától távol essen a sárga darab – vegyen például sárga cipőt, harisnyát, táskát vagy szoknyát. Ha még így is bizonytalan, válasszon valamilyen sárga mintás darabot.

A magabiztos rózsaszín

Fiatalos, vidám és izgalmas, de ugyanakkor romantikus. Tettre és magabiztosságra ösztönöz, a halvány rózsaszín viszont nyugtat. Férfiak is hordják, sőt a századfordulón is hordtak rózsaszínt, csak a 20-as években vált kifejezetten női színné, azóta viszont sokan ezt a színt a kislányos nőiességgel azonosítják. Az utóbbi években divat a púderes árnyalata, amelyet viszont olyanok is hordanak, akik amúgy nem szeretik a rózsaszínt.

Az izgalmas piros

A vérnyomás, a szívverés és a pulzusszám növelésén felül az önbizalmat is növeli, ösztönző, energetizáló hatása van. Aki pirosat visel, azonnal felhívja magára a figyelmet, ezért inkább az extrovertált embereknek ajánlott. Ez az a szín, amelyet nem hordani, hanem viselni kell tudni. Nagyon nőies, ám ha túlzásba viszik, inkább a közönségesség látszatát kelti.

A nyugtató zöld

A kék után a legkedveltebb, a béke, a nyugalom, a harmónia és a megújulás színe. Társíthatnak hozzá rosszindulatot, illetve tapasztalatlanságot is. Az öltözködést tekintve viszonylag könnyen viselhető szín, de itt is fontos a hozzánk illő árnyalat megtalálása, mert főleg a világosabb tónusok sápaszthatnak. A szakember szerint a zöld az idén megkerülhetetlen a divatban.

Az idei divatban a zöld megkerülhetetlen, de nem mindegy, melyik árnyalatát választjuk
Fotó: shutterstock

A békés kék

Az óceán és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben, békét és nyugalmat áraszt, növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, ezért állásinterjúra javasolják a kék viseletét. A fehér és a fekete után – korra és nemre való tekintet nélkül – a legtöbbet viselt szín. Bizonyos árnyalatai elegánsak, míg mások inkább a mindennapi lezserséget képviselik (gondoljanak a farmerekre). Mindenkinek jól áll, nem slankít, de nem is erősít.

A stabil barna

A földszínek közé tartozik, ezáltal a stabilitás, megbízhatóság, egyben az anyaság, a gondoskodás és a termékenység színe. Mivel semleges színnek számít, a dizájnerek előszeretettel használják háttérként. Az idén népszerű szafari stílus – derékban megkötős ruhák, overallok és a cargo nadrág – egyik színe. Az ősz típusú hölgyeknek különösen jól állnak az árnyalatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában