Sétálunk, sétálunk...

2019.02.13. 07:10

Napi tízezer lépés szükséges az egészség megőrzése érdekében

Sokan azt gondolják, mivel a séta nem tartozik a kifejezetten megerőltető mozgásformák közé, ezért nem is hatékony testedzés. Ez egyáltalán nem igaz! Ne becsüljük alá, mert számos előnyös hatása van, főleg, ha rendszeresen sétálunk.

Borsányi Bea

Fotó: Pixabay.com

Naponta 10 ezer lépés – ennyit kellene megtenni az egészségünk érdekében. Sajnos ez ma, amikor mindenhová autóval, netán busszal járunk, szinte elképzelhetetlen. Ám semmi sem lehetetlen! Egy okostelefon segítségével – ma már szinte mindegyiken van lépésszámláló funkció – mérjék meg, mennyit mennek naponta. Ha az 5 ezret sem közelítik meg, sürgősen változtassanak szokásaikon és iktassanak be esténként egy jó kis sétát a napi programjukba. Higgyék el, megéri!

Vegyük sorra, milyen pozitív hatásai vannak a sétának! Kutatások szerint segít csökkenteni a vércukorszintet, valamint 11 százalékkal csökkenti a vérnyomást, ezáltal mintegy 20 százalékkal annak az esélyét, hogy stroke-ot kapjunk. Bizonyított, hogy ha valaki hetente ötször napi fél órát, vagy többet sétál, annál 30 százalékkal ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, illetve keringési rendellenességek. A séta megmozgatja a hasizmokat is, amivel hozzájárul a belek mozgásához, vagyis az emésztést is elősegíti. Nem véletlenül javasolják, hogy ha túl sokat eszik valaki, mozogjon egy kicsit. Ugyanakkor ez a mozgásfajta erősíti a csontokat, és akadályozza a csontsűrűség csökkenését, tehát kiváltképp ajánlott változókorban lévő hölgyeknek. Talán meglepő, de már egy kevés, közepes intenzitású mozgás is képes megnyugtatni az idegeket, és javítani a hangulatunkat. A rendszeres séta segít levezetni a feszültséget és a stresszt, csökkenti az agressziót. Ha pedig társaságunk is van, még jobb – a hosszú, társas séták a depressziót is segíthetek enyhíteni, hiszen séta közben a napi gondjainkat is megbeszélhetik a társukkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában