A melegben jó döntés erdős terepet választani

2018.08.18. 14:00

Öltözzünk túrára!

A túra mint mozgásforma kétségkívül hatékony gyógyszere az embernek: csökkenti a stresszt, valamint jót tesz a keringésnek, a vérnyomásnak és az immunrendszernek.

Szanyi-Nagy Judit

Túracipő kiválasztásakor igen fontos figyelembe venni a talaj jellemzőit

Forrás: Pixabay

Noha sokakat zavarhatnak a természet lakói – például a legyek, szúnyogok –, ellenük különféle permetekkel felvehetjük a harcot. De hogy a túra tényleg örömteli sport legyen, válasszunk megfelelő öltözetet! Egy jó cipőn egyáltalán nem szabad spórolnunk. Ha lehet, kerüljük el az internetes vásárlást, és inkább személyesen próbáljuk fel a kiszemelt darabot: a túracipők esetében ugyanis tévhit, hogy azt betörhetjük, s igazodni fog a lábformánkhoz.

Túracipő kiválasztásakor igen fontos figyelembe venni a talaj jellemzőit
Fotó: Pixabay

A bolti próba további nagy előnye, hogy célzottan a túrazoknira felhúzva is megvizsgálhatjuk a kiszemelt surranót – a zokni ugyanis sokat számíthat a méretbeli kérdésekben. Tartsuk szem előtt, hogy a különböző túrák más-más cipőt kívánnak meg. Városi, könnyebb terepre alacsony szárú, de a bokát tartó, rugalmas felső- és talprészű cipőt válasszunk, erősített orral, mely védelmet adhat a lábujjainknak, ha belerúgnánk valamibe. A surranó legyen vastag talpú. A nehezebb – például hegyi – túrákhoz javallott a bakancs, mely rücskös talpával segít az egyenetlen területeken is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában