segítő megbízható legyen

2018.07.07. 12:00

Ki vigyázzon a gyerekekre, avagy hogy válasszunk jó babysittert?

A jó gyermekfelügyelő, baby­sitter kiválasztása komoly kérdés azoknál a családoknál, ahol szükség van erre. Édesanyák tapasztalatait kérdeztük.

Bokros Judit

A szülők szeretik, ha segítőjük nemcsak őrzi, le is foglalja a gyerekeket

Forrás: Shutterstock

A dolgozó szülőknek nagy szükségük lehet valakire, aki a munkaidejük alatt, elfoglaltságaik idejére elvállalja a gyermek vagy gyermekek felügyeletét. Szerencsés esetben ez a nagyszülő, esetleg valamelyik családtag, ám előfordul, hogy nincs kire hagyni a kicsit.

Újságokban, interneten rendszeresen olvasni hirdetéseket, a közösségi oldalakon pedig inkább kéréseket: valaki ajánljon gyermekfelügyelőt. De milyen a jó babysitter, milyen elvárásaik vannak az édesanyáknak, szülőknek?

Horváth-Winter Diána három helyes kisgyermek édesanyja. Az ő és férje helyzete azért nehéz, mert nincsenek aktív nagyszülők, így folyamatosan szükségük van valakire, ha dolgoznak vagy kettesben szeretnének programot csinálni. Diának eddig elég jól sikerült választania. Az első segítője munka mellett vállalta a gyermekfelügyeletet. Vele is meg voltak elégedve, minden rendben volt, ám úgy alakult, hogy váltottak. A második, fia­talabb hölgy óvónőnek tanul, emellett foglalkozik gyerekekkel. Általában délelőtt 4-5 órát vigyáz a kicsikre, akik között óvodás és kisiskolás is van.

– Számomra nagyon fontos a bizalom. Az, hogy nyugodtan menjek el otthonról, mert tudom, hogy jó kezekben vannak a gyerekeim.

A szülők szeretik, ha segítőjük nemcsak őrzi, le is foglalja a gyerekeket
Fotó: Shutterstock

Nemcsak én választok különben, hanem ők is, tehát ha nem szimpatikus valaki, akkor keresnénk tovább. Ilyen viszont eddig nem volt – mondja Dia. A három gyermek már elég sok, van, aki nem vállal ennyit. Náluk tehát ez is szempont. Ezen és a bizalmon kívül fontos, hogy segítőjük tartsa be a kéréseket. Az, hogy hogyan foglalja le a gyerekeket, rá van bízva, viszont Dia örül, hogy most olyan újdonságokat is tapasztalnak, mint például só-liszt gyurmázás és a gyerekek korának megfelelő foglalatosságok.

Egy másik, kétgyermekes édesanya már nem ennyire szerencsés. Mint mesélte, az utóbbi időszakban összesen négy hölggyel próbálkoztak, de senki nem maradt hosszú távon.

– Aki az első gyermekemre vigyázott, három évig járt hozzánk, általában heti két alkalommal. Ő azonban már talált állandó munkahelyet, ezért nem számolhattunk vele a kisebb fiúnál. Akikkel azóta próbálkoztunk, azok közül volt olyan, aki végül el sem jött, más négy hét után meggondolta magát, mert a tanulást nehéz volt összeegyeztetni a felügyelettel. Én pedig hosszú távra keresek jelöltet, olyat, akiben meg tudok bízni, s akit a gyerekeim is elfogadnak. Ha valaki felügyeletet vállal, annak figyelembe kellene vennie, hogy számítanak rá. A gyerekek megszokják, megszeretik, ezért nagy gond, ha pár hét után lemondja a megbízást – véli az anyuka, aki jelenleg föladta a keresést.

Különösebb elvárásai egyébként nincsenek azon túl, hogy a babysitter etesse meg a kicsit, figyeljen rá és valamelyest foglalja le, játsszon vele. Ez utóbbi egyébként eddig minden esetben rendben volt – tette hozzá interjúalanyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában