Gyerekvilág

2018.04.13. 15:30

Megszelídülő magatartási problémák

A szükségletek megfelelő kielégülése és a beszélgetés elengedhetetlen alapot jelentenek.

Szanyi-Nagy Judit

Majori Ágnes gyakorló óvodapedagógus

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A mára felnőtt generációknál bevált nevelési elvekhez képest más nevelési módszer, más pedagógia szükséges a mai gyermekek esetében. Ennek oka, hogy a gyermeket már a magzatkorban számos behatás éri, amelynek következményeként a csecsemők idegrendszeri állapota megváltozott az előző generációéhoz képest. Ugyanakkor a szülők hozzáállása, megnyilvánulása is más: folyamatosan rohannak, és sok esetben a tévé vagy a számítógép elé ültetik le a kicsiket – világít rá a magatartási problémák néhány alapjára Majori Ágnes köznevelési szakértő, minősítő, gyakorló óvodapedagógus.

A szakember a kisgyermekek személyiség- és mozgásfejlesztésével foglalkozik. Ahogyan ő tapasztalja: a problémák orvoslásának kulcsa az öröm, a társas kapcsolatok és a szükségletek kielégítése – mind a gyermek, mind a szülők, óvodapedagógusok részéről.

Elengedhetetlen például, hogy a vízivás (nem a cukros üdítők fogyasztása!) és az alvás megfelelő mennyiségű és minőségű legyen. Ugyanakkor engedjük a gyermekeket játszani is; ilyenkor törekedjünk arra, hogy a társas kapcsolatok során megmaradjanak a felszabadult érzések. Ha valamelyik kisgyermek pisztolyos-kardos játékot játszana, engedjük, de úgy, hogy közben határokat szabunk: például engedélyt kell kérnie a másik féltől, hogy ráfoghatja-e a fegyvert. A játéknak ugyanis megvan a minthafunkciója, amelyhez hatalmas önfegyelem kell a gyermek részéről. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a játék – bár agresszívnak tűnhet a használt eszköz miatt – egyben egy adott problémaforrás, konfliktus feldolgozása.

Majori Ágnes gyakorló óvodapedagógus
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A ma gyermekeinek egyik legnagyobb konfliktusforrása, hogy nem mondják ki gondolataikat. Tanítani kell nekik, hogy az elképzeléseiket a társaiknak is közvetítsék, máskülönben összevesznek az ötletek különbözősége miatt. Konfliktus esetén tárgyaljunk, kössünk kompromisszumokat, béküljünk ki. Az asszertivitás is elengedhetetlen: ne bíráljuk, ne minősítsük a másikat, pusztán közvetítsük az érzéseinket. Nevelőként ne legyünk idegesek, a gyermek viselkedésére nézve pedig fogalmazzunk meg egyértelmű elvárásokat, és – hangsúlyozza a szakértő – azokat következetesen tartassuk is be!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában