ünnepre hangolódva

2017.12.06. 12:09

Különleges étkészletek karácsonyra (x)

Közeleg a szeret ünnepe, érkeznek a rokonok és a mi dolgunk az, hogy mindent karácsonyi hangulatba öltöztessünk.

A vacsora legyen kiadós és nagyon ízletes, az ajándékok legyenek szépen becsomagolva. Mire is kell még odafigyelni? A terítésre! Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy csodaszép karácsonyi terítés meg tudja alapozni az egész este hangulatát. De nagy kérdés lehet, hogy hogyan dekoráljuk, díszítsük úgy az ünnepi asztalt, hogy az ne legyen túl csicsás, vagy túl zsúfolt.

A lényeg mindenképpen az összhang megtalálása, ehhez pedig sok esetben az is elég, hogy csupán egyetlen szín összekösse a teríték egyes elemeit. Az se baj, ha nem szeretnénk a klasszikus zöld-piros karácsonyi színekben pompázó asztallal várni a vendégeket. Ha nem kedveljük a túlzott színpompát, ne is erőltessük asztalunkra se! Uralja az étkezőasztalunkat egy visszafogott fehér és arany szín kombinációja. Ehhez a terítékhez különösen jól passzolnak az aranyszélű tányérok és poharak.

Ne féljünk azonban se a színektől se a mintáktól, hiszen egy mintás és tarka étkészlettel is meg tudunk teríteni kellően elegánsan. Nagyon szépen mutat például az, ha ugyanolyan mintájú tányért és poharat használunk. Legyen szó, akár egy hagyományos karácsonyi mintás tányérról, vagy akár egy modernebb darabról, az biztos, hogy a tányérok mintáján lesz a hangsúly a terítés során. Ne féljünk azonban kombinálni a stílusokat sem az ünnepi asztalon. Egy hagyományos mégis emelkedett hangulatú tányér alatt például nagyon jól mutat egy sötétebb színű tányér.

A rusztikus stílus ebben az évben is igen népszerű, ez pedig az egyszerű, egyszínű szalvétákra, illetve a díszítésként használt zöld ágacskákra épül.

 

Ebben az egészben az a legjobb, hogy nem is költséges a dekoráció beszerzése, csupán menjünk ki a kertbe pár friss, szép zöld ágért, vagy levélért.

Ha klasszikus terítéket álmodtunk meg, akkor ahhoz klasszikus dekoráció is illik. A vörös szín például minden esetben szuper választás, egy kevés arannyal, vagy esetleg ezüstszínnel a végeredményt is megbolondíthatjuk.

Az biztos, hogy ahány ház, annyi szokás és igazából minden család más hagyományok szerint ünnepel. Az ünnepi asztalra se ugyanazok az ételek kerülnek és az ajándékok átadásának időpontja sem ugyanaz minden családnál. Az azonban teljesen biztos, hogy karácsonykor illik a lehető legszebben felöltöztetni az ünnepi asztalt. A jól megszokott, hagyományos karácsonyi stílus a viktoriánus korból ered, ugyanúgy, mint a stílus alapszínei, a sötétzöld, a meleg piros és a skót kockás mintázat is. A karácsonyfa minden esetben gazdagon legyen díszítve, az ünnepi asztal pedig bőségről árulkodjon. Egy karácsonyi terítés alapjai lehetnek a csillogó kristályok, a féltve őrzött, antik hatású ezüst étkészlet és a hófehér porcelán. Dekorálás során arra mindig gondosan ügyeljünk, hogy se az ünnepi asztalnál, se a lakás többi része ne öltsön zsúfolt kirakat jelleget!

A karácsonyi terítéssel kapcsolatos hasznos tippeket a gasztronagyker.hu–nak köszönhetjük, ahol szintén rengeteg hagyományos és modern karácsonyi terítéshez illő étkészletet és kiegészítőt találhatunk meg.

Képek forrása: pinterest.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában