Népművészet

2021.07.26. 15:45

Elkezdődött Magyarország legnagyobb hagyományőrző tábora

Összesen 17 különböző kézműves mesterséget próbálhatnak ki és sajátíthatnak el azok, akik kilátogatnak a 36. Téka Népművészeti Táborba.

Forrás: Facebook / TÉKA Tábor Harangod

Fotó: BSZ

Hagyományosan a kézműves mesterségek és a néptánc köré épül a Nagykálló-Harangodon megrendezett Téka Népművészeti Tábor. A rendezvény az utóbbi években számos kísérőprogrammal várta a résztvevőket, ilyen volt például egy nyírségi lakodalom bemutatása, de aratónapot és maratoni táncházat is tartottak már a harangodi tánccsűrben.

A táborozók az egyhetes tábor ideje alatt elsajátíthatják például az agyagozás, a beregi keresztszemes hímzés, a bőrművesség, a csipkeverés, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a kovácsmesterség, a nemezelés és a szövés rejtelmeit. Ezenkívül részt vehetnek citera- és énekoktatáson is. A gyakorlott néptáncosok továbbá kalotaszegi, szilágysági, garamközi és méhkeréki táncokat tanulhatnak, a kezdők pedig nyírségi és mezőségi tánclépéseket sajátíthatnak el a Bürkös, a Bakator, a Zöldsátor és a Silvatica zenekarok segítségével.

Az idei Téka szerdai tematikus napján a Fonó Budai Zeneházzal közösen Fonó-napot is tartanak, amelynek keretében a régiek hiedelmeiről és az erdélyi paraszti világ szokásairól szóló előadások mellett gólyalábasok szórakoztatják majd a közönséget. Az esti táncház előtt pedig az Erdőfű Zenekar és Balogh Melinda lép színpadra.

A szervezők a rendezvényre a hazai táborozok mellett az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Kanadából, Franciaországból, Svájcból, Ausztriából, Németországból, Erdélyből és a Kárpátaljáról egyaránt várnak vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!