féltett műemlék

2021.02.01. 15:33

Völner Pál: a Politikatörténeti Intézet tönkre fogja tenni Borsos Miklós egykori vári lakását

Az államtitkár attól tart, az intézet „le fogja lakni” a szobrászművész értékes, jelenleg múzeumként működő egykori otthonát.

A Politikatörténeti Intézet a budai Várba, Borsos Miklós szobrászművész egykori lakásába költözik, amivel tönkre fogja tenni azt – erről Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára írt Facebook-oldalán hétfőn.

„Mi lehetne jobb hely a kommunista párttörténeti kutatásokhoz, mint Borsos Miklós szobrászművész egykori lakása, amely most múzeumként, emlékszobaként működik? A budai várnegyed baloldali polgármestere úgy döntött: a rendszerváltáskor Párttörténeti Intézetből Politikatörténeti Intézetté vedlett szervezet használhatja a középkori alapokra épült házban lévő 120 négyzetméteres lakást. Havonta mindössze nettó 24,5 ezer forintot kell fizetniük az elvtársaknak. Ezért cserébe gótikus ülőfülkék mellett elhaladva mehetnek fel a lakásba, amelyben például a művész firenzei reneszánsz székeiben ücsörögve elemezgethetik, dicsőíthetik majd a marxista tanokat” – írta az államtitkár.

„Attól tartok, hogy teljesen le fogják lakni a korábbi években nagy odafigyeléssel felújított múzeum-lakást. Eddig ugyanis a Kossuth téren bitorolták egy állami épület egyik részét. A korábban alapvetően a Néprajzi Múzeumnak, most pedig a Kúriának otthont adó Igazságügyi Palotából csak hosszú pereskedés után lehetett kitenni őket” – olvasható a bejegyzésben.

Borzasztó állapotokat hagytak maguk után – hamarosan erről is bemutatok pár képet! – ígérte a fideszes politikus. Mindez persze sajnos nem meglepő: amire ráteszik a kezüket, azt általában tönkreteszik. Ezt tették az országgal is, akárhányszor csak hatalomra jutottak – fogalmazott Völner Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában