Magyarországon először

2019.07.15. 13:59

Orgonák éjszakája – ünnep a hangszerek királynőjének

Július 20-án országszerte megszólal a hangszerek királynője. Az eseményt a Filharmónia Magyarország szervezi.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Többek között lesz filmvetítés, vándororgona, zenegép, orgonatörténeti előadás, orgona-bemutató, mini orgonakoncertek, gyerekprogramok, valamint betekintést nyerhet a közönség az orgonakészítés rejtelmeibe.

A Filharmónia Magyarország hagyományteremtő céllal megrendezi az Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei eseményét.

A cél, felhívni a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint

az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan.

A központilag szervezett nagy koncertek mellett lehetőség nyílik saját szervezésű, orgonához kapcsolódó események

társulására is a fővárosban és vidéken egyaránt.

„Nem wurlitzer a verkli, Ezt szívvel kell tekerni!” – szól a népszerű nóta, amelyet az eseményre kiadott sajtóanyag idéz fel, lelkesen buzdítva arra, hogy tekerje meg Ön is a zenegépet Budapesten, a 4-es metró vonalán, ha éppen a fővárosban van Ezenkívül hallgasson mini koncerteket a Budai várban, a híres Váci utcán a Mercure hotel előtt és a Fővám téren.

Vidéken is több helyszínen találkozhatnak az Orgonák éjszakája forgatagával, vándororgona szeli át az országot július 20-án. Olyan különleges helyszíneken vehetnek részt az eseményen, mint a Siklósi Vár, a Harkányi Fürdő, Pécsett a

Széchenyi tér, Szigetvári Vár dzsámija, Magyarhertelendi Termálfürdő, valamint

Siófokon vízre száll a hangszerek királynője és orgonaművészek által egy hajón ringatózva csendülnek fel a dallamok.

A felsorolt színes programsorozaton kívül négy nagyszabású esti koncerttel is várják a közönséget Budapesten, Szombathelyen, Szegeden és Pécsett. A fővárosban Pálúr János orgonaművész és Pálhegyi Máté koncertjét hallhatják 23 órakor a Mátyás-templomban.

Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál részeként Fény az éjszakában című koncerten a zene mellett a fények is szerepet kapnak fényjáték formájában, ahol Szamosi Szabolcs orgonaművész mellett Horváth István és Vizin Viktória lép színpadra.

Szegeden a Kodály Filharmónia Debrecen kamarazenekara Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész és Csősz János

trombitaművész, Pécsett pedig Kovács Szilárd, Kuti Ágnes és Benke József csatlakozott az Orgonák éjszakájához.

A programsorozat egy másik érdekessége, hogy az este folyamán három rekordkísérletre is sor kerül. Az eseményre komponált dallamokat az országban a lehető legtöbb orgonán egyszerre fogják megszólaltatni.

Ezenkívül az egy nap legtöbbször eljátszott kortárs orgonamű rekordját is megdönti az Orgonák éjszakája, hiszen

Kovács Szilárd Intrada című műve július 20-án több, mint 50 helyszínen fog felcsendülni.

Az egy művész által, egy nap legtöbbet eljátszott kortárs orgonamű rekordjának közreműködője Mészáros Zsolt Máté, aki Kovács Szilárd darabját harmincszor harminc különböző helyszínen fogja eljátszani július 20-án.

Ez az éjszaka nyitánya az augusztusi OrgonaPont koncertsorozatnak, amely során a Filharmónia Magyarország augusztus 31-ig az ország az ország egész területén, 25 városba viszi el az orgona által nyújtott különleges hangversenyeket, izgalmas

hangszerpárosításokban megszólaltatva azt.

Borítókép:

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója az Országos OrgonaPont Fesztiválról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, Opus Jazz Clubban 2014. május 15-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!