Interjú

2019.01.23. 08:12

Fekete Péter szerint egyedülálló, amit a kormány a kultúráért tesz

A magyar történelem során soha nem volt olyan tíz év, amikor a kormány ennyi közpénzt és forrást fordított volna kulturális beruházásokra – hangsúlyozta a magyar kultúra napján a kultúráért felelős államtitkár egy tévés beszélgetésben.

Fekete Péter szerint elvitathatatlan, hogy amit a magyar kormány az adófizetők pénzéből a kultúra irányába tesz, egyedülálló a mi történelmünkben és Európában is.

Az államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte: nagyon jó a magyar intézményrendszer, amelyet hatékonyan kell működtetni. Teret kell adni azoknak az alkotóknak és művészeknek, akik úgy érzik, hogy az elmúlt időszakban nem tudtak megfelelően alkotni és nem jutottak platformhoz. Nem gondolom, hogy ez azzal járna, hogy bármit szét kéne verni. Ez egy széles torta, amely széles tortából nagyon sok embernek van feladata – fogalmazott.

https://stream.echotv.hu/videos/2019/01/720/20190122_napi_akt_fekete_peter.MP4

Fekete Péter megerősítette, valóban kulturális területfoglalásról van szó. A műsorvezető azon felvetésére, hogy a hazai állami kulturális intézmények segítik vagy gátolják-e a magyarság 21. századi kulturális önrendelkezésének a megteremtését, az államtitkár kifejtette, előrébb kell lépni az intézményvezetők oktatásában, hogy a rájuk bízott kincset, épületet, pénzt és szellemi tőkét a legjobban tudják működtetni. Ugyanakkor

az összehasonlító adatok mindig azt mutatják, hogy Európa közepén valami egészen különleges kulturális rendszerrel bírunk

- tette hozzá a politikus, aki a „területfoglalással” kapcsolatban kifejtette,

el kell mennünk a 8. emeletre, ki kell mennünk a tanyára, és azokat az embereket, akik nem kultúrafogyasztók, be kell vezetünk a színházakba, koncertekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában