figyelemre méltó eredmény

2018.05.15. 15:01

Közel százmillióért cserélt gazdát Kádár Béla festménye

A Zenészek című alkotást kilencvenhat millió forintért vásárolták meg a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján.

Kádár Béla festménye 40 millió forintos kikiáltási árról indult az aukción. A kép korábban a milliárdos olajmágnás J. Paul Getty családjának a tulajdonában volt. Az egyik legjelentősebb Kádár-mű – amit 1928-ban festett New Yorkban – több mint 90 év után került vissza Magyarországra. A vevő hatalmas érdeklődés által kísért éles licitharcban, 80 millió forintért – plusz 20 százalék jutalékért – jutott a kivételes alkotáshoz – olvasható a galéria közleményében.

Mint írják, a 217 alkotást felvonultató hétfői árverésen az elkelt tételek összesített kikiáltási ára 402 millió, leütési ára pedig 655 millió forint lett, a 62 százalékos licitemelkedés nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó eredményt jelent.

Perlrott-Csaba Vilmos 1909-ben Párizsból hazatérve festett olajfestménye, az Őszi utca Nagybányán című alkotás ára az aukción 20 millió forintról 62 millió forintra emelkedett, így mostanáig ez a legdrágábban eladott festmény a művésztől.

A Nyolcak művészcsoport meghatározó személyiségének, Czigány Dezsőnek Fehér csendélete kikiáltási árának két és félszereséért, 48 millió forintért talált gazdára. A festmény több évtized után tért vissza Magyarországra.

Hasonló áron kelt el Ernster Dezső, a világhírű operaénekes gyűjteményéből aukcióra bocsájtott Vaszary János festmény, a Mezei virágok is. Az egykori jelentős Vaszary-kollekció még meglévő darabjai ezzel hazakerültek Magyarországra.

Boromisza Tibornak, a nagybányai „neósok” másik kiemelkedő művészének Nyíres ősszel című festménye is szerepelt az aukciós kínálatban, amelyért hosszas licitharc után 43 millió forintot fizetett új tulajdonosa.

A hatvanas évek neoavantgárd festészetének két fontos darabja is szerepelt az árverésen: Ország Lili Vidám város című alkotása 13,5 millió, Csernus Tibor műve pedig 12 millió forintért kelt el.

A 19. századi anyagból kiemelkedett a magyar biedermeier festészet egyik legszebb alkotása, Borsos József a Festő álma című képe, amelyért 14 millió forintot fizettek.

Nagy sikert aratott Bruck Lajos festménye, amely 550 ezer forintos kezdő árról értékét majdnem megtízszerezve, 4,8 millió forintért cserélt gazdát. Jól szerepelt a Zsolnay-kollekció is, a legmagasabb árat Mack Lajos Bacchanália jelenete érte el 4,4 millió forintos leütési árral – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!