Krimi

2023.11.07. 12:25

Itt vannak a legveszélyesebb magyar utak

Tolna megyében haltak meg a legtöbben autóbalesetben, az M1-es autópályán volt a legtöbb személyi sérüléses karambol és Budapesten is sok a közlekedési baleset.

Fotó: Pozsgai Ákos / baon.hu

2023 első félévében 6424 közlekedési baleset történt az országban, 8,4 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakánál.

 A megyék többségében kevesebb lett a baleset, a visszaesés Borsod-Abaúj-Zemplén (–26 százalék), Somogy és Tolna (–21 százalék) megyékben volt a legjelentősebb – írja a Pénzcentrum a KSH legfrissebb kiadványa alapján.

Országosan 10 ezer lakosra 6,7 közlekedési baleset jutott az év első hat hónapjában. A népesség számához viszonyítva a legtöbb baleset Budapesten történt (9 eset), második helyen Vas megye áll (8,1 eset), a harmadik pedig Zala megye, ahol szintén 8,1 baleset jutott 10 ezer lakosra. Megdöbbentő, hogy magasan az M1-es autópálya vezet a személyi sérüléses balesetek számát tekintve.

A KSH szerint országosan a balesetek 3 százaléka végződött halállal, 29 százaléka súlyos, 68 százaléka könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Tolna megyében volt a legmagasabb (6,5 százalék), a súlyos sérüléssel járóké Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben (37 százalék).

Az összes baleset 65 százalékát személygépkocsival okozták, a kerékpárok és a motorkerékpárok részesedése 9,9, illetve 3,7 százalék volt.

Ezek a legveszélyesebb autópályák

A statisztikai hivatal regisztrálta azt is, hogy melyik autópályán összességében hány darab személyi sérüléses közlekedési baleset történt. Erről egyelőre csak tavalyi adatokat adtak ki, 2022-ben összesen 582 esetet regisztráltak a hazai sztrádákon:

az M1-esen 146
az M3-ason 131
az M5-ösön 120
az M6-oson 28
az M7-esen 67

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában