Krimi

2023.08.10. 12:41

Felkavaró részletek derültek ki a budai iskolai késelésről

A 19 éves diák legalább másfél héten keresztül kalapáccsal, késekkel és ollóval a hátizsákjában járt iskolába, aztán az egyik óra előtti szünetben késsel rátámadt az iskolatársára.

A támadó, Bertold a bíróságon

Fotó: Bánkúti Sándor / Bors

Mindkét diák egy krisztinavárosi középiskola tanulója volt. A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) bűncselekmény napján kiadott közleményéből derült ki, hogy az eset a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban történt.

A vádirat szerint a vádlottnak szélsőséges megnyilvánulásai voltak, ami miatt a tanulótársai távolságot tartottak tőle, baráti kapcsolatai nem voltak. 

Az iskolatársai előtt többször tett rasszista jellegű, valamint szélsőséges eszmékkel való azonosulást tükröző kijelentéseket, továbbá előfordult olyan is, hogy megbotránkoztató, illetve erőszakos jellegű cselekményekről beszélt az iskolatársai előtt, továbbá a mobiltelefonján ilyen tartalmakat mutatott nekik. A vádlott – egészségügyi okok miatt – tanulási nehézségekkel is küzdött.

A vádlott 2022. szeptember végén elhatározta, hogy embert öl: ezért magához vett egy kalapácsot, két darab kést, valamint egy ollót. Az élet kioltására alkalmas eszközöket betette a hátizsákjába, majd azután azokat már mindig magánál tartotta, minden nap nála voltak az iskolában is.

Ezt követően, október első napjaiban többször tett olyan kijelentéseket a tanulótársai előtt, hogy gyilkos akar lenni és van már pár ember, akiket meg akar ölni.

2022. október 10-én reggel az egyik óra előtti szünetben a hátizsákjából elővette az egyik kést és az ollót, és a ruhájába dugta. Ezután odalépett három csoporttársához azzal a kérdéssel, hogy volt-e házi feladat,

előkapta a kést, majd az egyik fiút többször megszúrta.

Aztán a fiú eldobta a kést, kiment a tanteremből és a folyosón várakozott. Az áldozat egyik iskolatársa azonnal hívta a mentőket, akik a megszúrt gyereket kórházba vitték. Az ügyészek szerint a támadás – tekintettel az elkövetés eszközére, a támadás erejére, illetve a támadott testtájékra – „alkalmas volt súlyos vagy akár halálos kimenetelű sérülés okozására is, annak elmaradása kizárólag a szerencsés véletlennek volt köszönhető”. A Fővárosi Főügyészség ügyészei a 19 éves fiút előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével vádolják, és indítványozták, hogy kerüljön fegyházba.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában