Korrekció

2023.09.08. 11:24

Nyugdíjkorrekció: novemberben érkezik az első emelés

Egyre valószínűbb, hogy a kormány novemberben évközi nyugdíjemelést hajt végre és januárban is jelentősen nőhetnek a nyugdíjak.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Átlagosan akár a havi 7300 forintot is elérheti a nyugdíjkorrekció – írja a Bankmonitor nyomán a Világgazdaság. A számítás azon alapszik, hogy péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az augusztusi inflációs adatokat.

A fogyasztói árak 16,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a nyugdíjas infláció ugyanebben az időszakban 17,2 százalék volt. Az utóbbinak azért van jelentősége, mert a kormánynak erre alapozva kell meghatároznia az évközi nyugdíjemelés, tehát a nyugdíjkorrekció mértékét, akkor, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános infláció.

A nyugdíjas inflációnál, jelenleg az tapasztalható, hogy ez minden hónapban magasabb az átlagos inflációnál. Ezt jól mutatja az alábbi lista, amelyből az látszik, hogy az év első nyolc hónapjában hogyan nőttek a fogyasztói árak. Zárójelben a nyugdíjas inflációs adatok szerepelnek.

január – 25,7 százalék (27,4 százalék)
február – 25,4 százalék (26,9 százalék)
március – 25,2 százalék (26,7 százalék)
április – 24 százalék (25,3 százalék)
május – 21,5 százalék (22,9 százalék)
június – 20,1 százalék (21,2 százalék)
július – 17,6 százalék (18,7 százalék)
augusztus – 16,4 százalék (17,2 százalék)

A számokból jól látható, hogy 2023-ban augusztusig átlagosan 22, százalék volt az általános infláció, míg a nyugdíjas infláció ennél lényegesen magasabb, 23,3 százalék volt.

Azonban a kormányzati előrejelzés szerint az infláció év végére biztosan egy számjegyűre csökken: szeptemberre 11-12 százalékos infláció várható, októberben 9-10 százalék, novemberben már csak 8 százalék, decemberben pedig 7 százalék lehet a fogyasztói árindex változása. Ezeknél a mértékeknél a nyugdíjas infláció továbbra is magasabb lehet.

Hangsúlyozni kell, hogy a nyugdíjkorrekciót egész évre visszamenőleg egy összegben kaphatják kézhez a nyugdíjasok.

Ez az átlagnyugdíj – 2023. júliusban 1,99 millió fő részesült öregségi nyugdíjban, amelynek átlagos összege havi 210 ezer forint volt – szintjén

80 ezer forintot is meghaladó egyszeri juttatás lehet.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!