támogatás

2021.11.02. 09:45

Fejenként közel kétmilliós támogatás segítheti a szakképzett fiatalok elhelyezkedését

Az új programelem arra bátorítja a munkaadókat, hogy esélyt adjanak a szakmai képzettséggel rendelkező fiataloknak.

A novembertől elérhető új bértámogatás a szakképzettséggel rendelkező, 30 év alatti álláskeresők foglalkoztatására ösztönöz. Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit fedezi a program, ezután igényelhető fél éven át a havi 100 ezer forintos Vállalkozások munkaerő támogatása is.

Egy szakképzett fiatal munkába állását összesen több mint 1,9 millió forintnyi munkáltatói kiadás átvállalásával könnyítheti meg a kormány – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleményében.

A cégeknek először azt kell vállalniuk, hogy teljes, vagy legalább napi 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatják a 2011 óta iskolarendszerben vagy felnőttképzésben szakképesítést, vagy felsőfokú végzettséget szerzett fiatalokat – emlékeztetett. A teljes állomány figyelembe vételével tíz munkavállalóig egyszerre legfeljebb két álláskereső, tíz fő felett az összes létszám maximum 30 százaléka után fizethető ki az összesen 90 napig folyósítható munkatapasztalat-szerzési támogatás. Mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a garantált bérminimum kétszerese, azaz 438 ezer forint. A munkáltató ezt követően igényelheti az álláskereső után 6 hónapon át járó Vállalkozások munkaerő támogatását azzal a feltétellel, hogy a munkabért a korábbi időszakhoz képest nem csökkenti – ismertették.

A támogatási kérelmeket november elsejétől lehet benyújtani a foglalkoztatni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz. A részletes információk a munka.hu foglalkoztatási portálon olvashatók.

Bodó Sándor a közleményben kifejtette: „Az új programelem arra bátorítja a munkaadókat, hogy esélyt adjanak a szakmai képzettséggel rendelkező fiataloknak. Ha tehetségüket, felkészültségüket, szorgalmukat meggyőzően bizonyítják, a támogatott időszaknál tartósabban is elnyerhetik a vállalkozás bizalmát. A regisztrált álláskeresők száma 250 ezer alá csökkent, a tavalyi januári szintnél is kedvezőbben alakul. 2021 elejéhez viszonyítva 50 ezerrel, a tavaly nyári foglalkoztatási mélyponthoz mérve 130 ezerrel vannak kevesebben. A Vállalkozások munkaerő támogatásával a befogadott kérelmek alapján több mint 26 ezer álláskereső elhelyezkedéséhez járul hozzá a kormány 14 milliárd forinttal, közel felük 25 év alatti.” – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában