teszedd!

2021.09.20. 13:30

Elindult a regisztráció a hulladékgyűjtő akcióra

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2016. április 28. Önkéntesek a 6. TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésû, legnagyobb hazai szemétszedõ akcióban a Rákóczi híd pesti hídfõje és a Kvassay Jenõ út közötti területen, Budapesten 2016. április 28-án. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Tavaly a járvány miatt nem lehetett meghirdetni az eseményt, de 2019-ben majdnem negyedmillió résztvevő 3240 helyszínen mintegy 2400 tonna hulladékot gyűjtött össze – mondta az államtitkár. Az iskolák közül több mint ezren, az államigazgatási szervek közül több százan csatlakoztak, és ugyanilyen nagyságrendben segítették magánkezdeményezések is a szemétgyűjtést legutóbb.

A gyűjtéshez szükséges eszközökről és a hulladék elszállításáról idén is az ITM gondoskodik

- tette hozzá.

Az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akció október 18-tól 24-ig tart, regisztrálni a regisztracio.szelektalok.hu oldalon lehet október 10-ig.

Steiner Attila kiemelte:

az akció összeköti a környezetvédelmet az önkéntességgel, erősíti a közösségi összefogást, segíti a szemléletformálást.

Az államtitkár emiatt abban bízik, hogy a résztvevők között ismét sok oktatási intézmény lesz, de munkahelyi közösségek, valamint koordinátorok jelentkezését is várják.

„A legjobb persze az volna, ha megszűnne a környezetszennyezés, és a kormány mindent meg is tesz ezért” – fogalmazott. Elmondta, hogy az illegális lerakók bejelentését fogadó Hulladékradar alkalmazás már csaknem 18 ezer letöltésnél tart, a Tisztítsuk meg az országot! program pedig már 30 ezer tonna szeméttől szabadította meg az országot. Ekkora mennyiség több mint ezer vasúti kocsit töltene meg – hangsúlyozta.

Steiner Attila felhívta a figyelmet az infrastruktúra fejlesztési támogatásokra is, mert kerítések és kamerák telepítésével részben meg lehet akadályozni az illegális szemétlerakást. Közölte továbbá, hogy hamarosan létrejöhet a hulladékhatóság, a szemetelők büntetése pedig jelentősen szigorodhat, ha az ehhez szükséges egyeztetések lezárulnak.

Borítókép: önkéntesek a TeSzedd!-akcióban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában