telepítenek

2021.07.24. 22:35

Agrárminisztérium: fejlesztik a városi és települési erdőket

A fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a széndioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt.

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az élet jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez – közölte az Agrárminisztérium (AM) Nagy István agrárminisztert idézve szombaton.

A közlemény szerint Nagy István a Normafán az Eötvös Parkban történő faültetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a széndioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt.

A fővárosi erdők megléte nem magától értetődő dolog, aktív szakmai munka kell a fenntartásukhoz

- mondta.

Kiemelte, hogy az erdők nélkülözhetetlen testi-lelki felüdülést nyújtanak, amire egyre nagyobb a társadalmi igény is: a koronavírus-járvány időszakában 25-30 százalékkal nőtt az erdők látogatottsága, különösen a nagyobb települések környékén.

Az agrárminiszter kifejtette azt is:

a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az erdők és azon belül a városi erdők megőrzésére és fejlesztésére.

Az Agrárminisztérium 2020-ban a Településfásítási programjával a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezését indította el – emlékeztetett, hangsúlyozva: ennek köszönhetően 1,5 milliárd forintból 1350 településen 36 ezer sorfát ültethetnek el a programban részt vevők.

Tudatta: az állami erdőgazdaságok parkerdő-fejlesztési programot is indítottak, amelynek eredményeként idén több mint 2200 hektár erdőt minősítenek át, 10 százalékkal növelve a nagyobb települések környékén lévő állami parkerdők területét. A fővárosban és környékén a Pilisi Parkerdő Zrt. 620 hektár erdőt minősít át parkerdővé – tette hozzá a miniszter.

Nagy Istvánt idézve azt írták: az agrártárca célja, hogy a meglévő városi erdők kezelésekor minél nagyobb területen elsődleges szempontként jelenjen meg a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálása, valamint az erdők egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe.

Az AM ezért a Budapesti Fejlesztési Központtal közösen dolgozik a fővárosi és agglomerációs erdők fejlesztési tervén – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában