munkaerőpiac

2018.05.11. 08:18

Milliárdokat költenek pályakezdők foglalkoztatására

A Hajdúságban, Borsodban és Szabolcsban is számos kkv él a gyakornoki programok adta lehetőséggel: az elnyert támogatási összeg pályázónként átlagosan 7,3 millió forint.

Több uniós finanszírozású gya­kornoki program támogatja a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a pályakezdők gyakornoki programjának támogatására, az igényelhető összeg 2,3 és 30 millió forint között lehet. A támogatásra a vállalkozások jogosultak, elsősorban a kkv-szektor – írja a Világgazdaság legfrissebb száma.

Kilenc hónapig bér- és járuléktámogatást kaphatnak cégek, ha szakképzett fiatalt foglalkoztatnak, vagy gyakornoki kapcsolattartót, mentort finanszíroznak a vállalatnál, de gyakornoki munkahely kialakításához, a munkavégzéshez szükséges eszközbeszerzéshez, infrastruktúra- és ingatlanberuházáshoz is igényelhetnek támogatást jövő március végéig.

A gyakornokokkal kapcsolatos támogató szolgáltatásokra szintén a Ginop-programban pályázható forrás, erre 2 milliárd forintot különítettek el. Szakképzési centrumok kaphatnak forrásokat a gyakornoki program népszerűsítésére a vállalkozások és a fiatalok körében, az intézmények cégekkel alakíthatnak ki együttműködést, összegezhetik a gyakornoki program eredményeit.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára egy közelmúltbeli konferencián hangsúlyozta:

a gyakornoki program célja, hogy a szakképzésből kilépő fiatalok elhelyezkedését elősegítsék, támogassák a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fiatalok szakmai karrierjét, javítsák munkaerőpiaci esélyeiket.

A vállalatokat pedig gyakornoki helyek kialakítására ösztönzik, a gyakornoki foglalkoztatással járó költségek megtérítésével, ráadásul a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakképzett munkaerőt garantálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában