Bulvár-celeb

2023.11.11. 11:00

Mindössze öt ételben rejlik a hosszú élet titka

Ha ezeket fogyasztjuk, jó eséllyel meghosszabbíthatjuk az életünket – derül ki a Mindmegette összeállításából.

MW

Ha odafigyelünk arra, mit eszünk, sokat teszünk az egészségünkért

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dmytro Zinkevych

A legeldugottabb boltokban, piacokon is megvásárolható az az öt alapanyag, amely a felmérések szerint a legegészségesebb a világon.

1. Olívaolaj

Az olívaolajban rengeteg E-vitamin van, és tele van antioxidánssal, így véd a szabad gyökök ellen, amelyek károsítják a sejteket, gyorsabban öregedik tőlük a bőr, sőt, a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. A feltételezések szerint például 25%-kal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik naponta legalább két alkalommal fogyasztják. Olyan anyagot is találtak benne, amely a laborvizsgálatok során legyőzte a gyomorfekélyt, egyes esetekben pedig akár gyomorrákot is kiváltó helico baktériumot. 

 2. Alma

Az alma húsában jelentős mennyiségű pektin található. Ez a vízoldékony rostanyag érdekes módon a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt hatékony. A kutatások szerint megköti a vastagbélben a különböző méreg- és rákkeltő anyagokat, így 

véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.

 Az alma fogyasztásával, mivel a gyümölcsben bőven van kálium, megakadályozhatjuk a víz felhalmozódását. Az ásványi anyag segíti továbbá a vese és az izomzat megfelelő működését, és fontos szerepet játszik az idegi ingerületek közvetítésében.

3. Dió

Táplálóbb, mint a marhahús, bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban. A dió magas fehérjetartalma miatt ellátja a vegetáriánusokat sok olyan tápanyaggal, amelyeket az ember hagyományosan csak állati táplálékokból vehet fel. Rendszeres fogyasztása többek között 

megelőzi a veszélyes vérrögök kialakulását, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, segíti az emésztést.

4. Zabpehely

A zabpehely azért nagy barátja a szívnek, mert tele van omega 3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, ráadásul a rosttartalma is igen nagy. Egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti, sőt, az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége a már cukorbetegeknek is ajánlja a zabpehely fogyasztását, mivel az 

segít szinten tartani a vércukorszintet.

5. Lencse

Tele van fehérjével, így a vegán diétát tartókanak elengedhetetlen a fogyasztása, 

gyulladás- és koleszterincsökketű hatású. 

Magas magnéziumtartalma miatt érdemes lencsét fogyasztani a menstruáció alatt – írja a Mindmegette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában