Trükkök

2023.10.08. 21:40

Íme az öt praktikus tanács, hogy elkerüljük a hamis élelmiszert

Szavatosság meghosszabbítása vagy éppen a minőségmegőrzési idő átírása a legdurvább élelmiszer-hamisítással kapcsolatos visszaélés. Ezek alapján az unión belül Magyarország biztonságosnak mondható a forgalomba hozott termékek tekintetében – írja a Ripost.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dean Drobot

Bár hazánk biztonságosnak mondható, de van néhány trükk, amivel érdemes élni. Ezek közé tartozik az, hogy amit csak lehet, érdemes otthon előállítani, még a kávét is ajánlott szemes formájában megvenni és frissen őrölni, mert akkor garantált annak tisztasága.

Coffee,Latte,With,Coffee,Beans
Illusztráció
Fotó: I love coffee / Forrás:  Shutterstock

Az elmúlt 20 évben sokat változott az élelmiszerpiac és -kereskedelem is. Gyakran érezzük például, hogy bizonyos élelmiszereknek nem olyan az ízük, mint korábban. 

Sőt, sok külföldről behozott élelmiszert előnyben részesítünk a hazaival szemben, pedig a magyar áru általában sokkal megbízhatóbb minőségű.

Ráadásul a nemzetközi élelmiszer-hamisítás piaca óriási biznisz, sok országban odáig megy, hogy egészséget károsító anyagokat találni bizonyos árukban, amit aztán a vásárló jó drágán még meg is vesz. 

Külföldön például gyakran fordul elő a tejben krétapor és egy bizonyos maró anyag. 

Hazánkban ezzel ellentétben általánosságban kijelenthető, hogy a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosak. Leginkább az átírás vagy átcímkézés fordul elő itthon, amellyel a szavatosságot vagy minőséget változtatják meg a hamisítók. Ez egyébként az egyik legegyszerűbb hamisítás mind közül, hiszen akár egy filctollal való minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő átírása is pillanatok műve.
A magyar termék védjegyrendszerben független szakértői vizsgálat tanúsítja a termék eredetét és megbízhatóságát. A termék származásán túl vizsgálják a jogszabályi előírások betartását is, így ha védjegyes árut vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy megbízható terméket kapunk a pénzünkért. Másrészt pedig a hazai termék vásárlásával csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is, mivel a termék rövidebb úton jut el az asztalunkra.

Magyar termékek logója Budapesten, az Aldi Orczy úti üzletében, ahol sajtótájékoztatót tartottak a magyar alapanyagú termékek értékesítéséről 2023. augusztus 24-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Öt praktikus tanács, hogy elkerüljük a hamis élelmiszert:

Elsősorban hazai, de minél közelebbről érkező élelmiszert vásároljunk.

Az élelmiszert lehetőleg a maga természetes mivoltában vegyük meg, kerüljük a sokszor feldolgozott árukat.

Olvassuk el az összetevők listáját.

Táplálkozzunk szezonálisan.

Gyanú esetén értesítsük a hatóságot.

Mit tesz értünk a hatóság? A Nébih az általa használt adatbázisokból kinyert információk elemzései mellett a társhatóságok jelzéseire és a fogyasztói kifogásokra támaszkodik. Ezért ha visszaélésre okot adó gyanúnk van, haladéktalanul keressük fel őket.
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában