Bulvár-celeb

2023.04.29. 11:00

A férfiak miatt fogy a népesség Magyarországon?

Az utóbbi évtizedekben vészesen hanyatlik a férfiak nemzőképessége.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: aslysun

A környezetszennyezés, a dohányzás, a herevisszér-tágulat, a cukorbetegség, a heredaganatok és az életkor befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét egy minden eddiginél átfogóbb elemzés szerint - közölte a Semmelweis Egyetem kedden az MTI-vel.

A kutatók csaknem 27 ezer tanulmányból kiindulva összegezték a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozó legveszélyesebb tényezőket. 

Illusztráció: Shutterstock

A szakemberek azt várták, hogy a hímivarsejtek minősége 40 éves kor után kezd jelentősen romlani, ám az elemzés kimutatta, hogy 

50 éves kortól emelkedhet meghatározó mértékben a DNS-töredezettség, átlagosan 12,58 százalékkal. 

Általában a 25 százalék alatti töredezettség tekinthető optimálisnak, e felett csökken a spontán fogamzás esélye, 50 százalékos érték fölött pedig a lombikprogram sikerének aránya is alacsonyabb.

DNS-vizsgálat
Forrás: Shutterstock

Korábbi kutatásokra hivatkozva azt írták, hogy a nyugati, fejlett országokban átlagosan 6-ból 1 pár küzd meddőségi problémákkal, az okok pedig körülbelül 50-50 százalékban oszlanak meg a férfiak és a nők között.

Bár az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a nem ismert eredetű meddőségek aránya, az esetek mintegy 30 százalékában még mindig nem találják az okokat 

- írta a Semmelweis Egyetem, hozzátéve, szakemberek szerint a megelőzés is nagyon fontos: már a gyermektervezés időszakában érdemes életmódot váltani, például letenni a cigarettát, rendszeres fizikai aktivitást folytatni, egészségesebben táplálkozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!