Gazdaság

2009.04.01. 02:29

Ügyfélmegőrzés, utógondozás a bankok célja

Székesfehérvár - Negyedévente, de ha kell, akkor gyakrabban is leülnek egyezteni a válság miatt - ebben egyeztek meg tegnap a megyeszékhelyen fiókkal rendelkező pénzintézetek és a város vezetői.

Klecska Ernő


Negyedévente, de ha kell, gyakrabban egyeztetnek
Fotó: FMH

A zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen, amit Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere kezdeményezett, tegnap szinte az összes, a megyében és a megyeszékhelyen fiókkal rendelkező pénzintézet, bank és takarékszövetkezet vezetősége képviseltette magát. A tervezettnél hosszabbra nyúlt tanácskozásra a sajtó résztvevői közül csak a fotósokat engedték be. Az ilyen körben elhangzottakat a bankárok távozása után a polgármester és Mészárosné Jasztrapszky Regina, a költségvetési iroda vezetője foglalta össze.

A pénzintézetek képviselői, bár rossz hiteleik arányáról nem adtak számot, s azt állították, hogy a lakosság - bár ez a régió a válságnak legjobban kitett térség - a nehéz helyzetben is törekszik a visszafizetésre. A szektorban ma egyöntetűen az ügyfelek megőrzése és a meglévők utógondozása az egyik legfontosabb törekvés - hangzott el. A pénzintézetek éppen ezért minden olyan lehetséges konstrukció - türelmi idő, szerződésmódosítás - iránt nyitottak, amelyek az adósoknak nagy könnyebbséget, nekik pedig megtérülést jelentenek. Mivel a korábbi pénzbőség ellenére már nagyon drága és kevés a hitel, a bankok várhatóan áttérnek a konzervatív pénzkihelyzés gyakorlatára. Ehhez hitel- és kárgarancia formájában főleg állami segítségre számítanak, de a helyi önkormányzattal is együtt kívánnak működni. E lehetséges együttműködés egyik területe lehet a városban elkezdődött közfoglalkoztatási program - emelte ki a polgármester. Az Út a munkába program keretében a pénzügyi szektorban esetleg munka nélkülivé válóknak is lehetőség nyílhat arra, hogy akár szakértelmüknek megfelelő (köz)munkát kapjanak. 

A válsággal kapcsolatos cikkeket ide kattintva olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!