Gazdaság

2011.09.06. 17:05

Tovább drágulhat az arany ára

Még tovább emelkedhet az arany ára az euró/frank árfolyam alsó küszöbét meghatározó svájci jegybanki döntés hatására - vélik elemzők.

MTI

Az arany ára kedden ismét rekordot döntött, majd meredeken csökkenni kezdett, miután a svájci nemzeti bank (SNB) bejelentette, hogy 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb, "még eltűrt" árfolyamát, és minden eszközzel megakadályozza annak áttörését.

Elemzők szerint azonban az aranyár csökkenése nem lesz tartós, mert az SNB döntése elnyomhatja a frank befektetési menedék jellegét. A svájci deviza így hátrébb szorulhat az értékálló, biztonságos befektetések rangsorában, a piaci szereplők pedig az eddiginél is erősebben koncentrálhatnak a hasonló funkciójú egyéb eszközökre, például az aranyra, aminek árfelhajtó hatása lehet. "Az SNB keddi döntése így végeredményben szárnyakat adhat az aranyárnak" - idézte a Commerzbank elemzőit a dpa német hírügynökség.

Más elemzők azt is hangsúlyozzák, hogy az arany rendkívüli mértékű drágulása nem spekuláción alapuló piaci buborék, hanem inkább annak a jele, hogy az aranyat egyfajta biztosítékként halmozzák fel a befektetők az újabb világgazdasági visszaesés, valamint az infláció meglódulásának és az euróövezeti adósságválság további mélyülésének veszélye ellen.

Az arany unciánkénti (31 gramm) ára kedden, közép-európai idő szerint reggel 1.920,25 dolláron újabb történelmi csúcsot állított be, jelentősen felülmúlva az előző, 1.913,50 dolláros rekordot. Az arany így az előző hét végétől kedd reggelig 90 dollárral - 5 százalékkal - drágult. Az árfolyam aztán az SNB-döntés nyomán egészen 1.860 dollárig süllyedt, késő délutánra pedig az 1.900 dolláros szint körül állapodott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!