Gazdaság

2014.05.28. 15:15

Pénztárgép kálvária

Tíz üzletet záratott be eddig a NAV a pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzések eredményeként. Sok kisboltot, mivel lecsúszott a beszerzési támogatásról, maga a tulajdonos zár be.

Klecska Ernő

Az év első négy hónapjában mintegy 16 ezer, a pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzést végzett az adóhatóság. Ezek során 1752 alkalommal állapítottak meg valamilyen hibát vagy hiányt - mondta el az onlinekassza.hu-nak Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnökhelyettese. 100 milliós értékben szabtak ki bírságot, a vizsgált üzletek több mint tizedénél találtak problémát.

Az online pénztárgépeket legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azoknak a kereskedőknek, akik betartották a géprendelésre vonatkozó időpontokat, a határidőt kitolták február 28-ig, majd az önhibájukon kívül pórul járt kereskedőknek április 30-ig.

Lapunkat több olyan vállalkozó olvasónk is megkereste, aki lecsúszott e határidőről. A szállítást az is nehezítette mondták , hogy a gyártók nem tudták kielégíteni a hirtelen megnövekedett igényeket. Emiatt közülük nem is egy üzletének bezárására kényszerül tudtuk meg.

Az állami támogatás hiányában pórul járt vállalkozások, akik a határidőből önhibájukon kívül kicsúsztak, a befizetett előleg visszakövetelését polgári peres eljárás keretében érvényesíthetik, de ez időigényes és költséges is - mondta el kérdésünkre Lévai Nóra fehérvári ügyvéd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!