Piactér a NAV árverési felületén

2019.09.04. 11:30

Talajfúró és titokzokni – A NAV által lefoglalt dolgokra online is licitálhatunk

Az online kereskedelem egyre népszerűbb, a webshopok forgalma látványosan nő – egy ideje pedig már a NAV-nál is licitálhatunk, akár menyasszonyi ruhára is.

Sági Zoltán

Az online árverésen megőrizhetjük anonimitásunkat Illusztráció: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online árverési felületén bárki válogathat az országosan meghirdetett ingóságok között, tudtuk meg a Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatójából. Az Elektronikus Árverési Felületen (EÁF) persze nem másra, mint a NAV által lefoglalt vagyontárgyakra lehet elektronikusan licitálni. Amelyek között, az EÁF áttekinthetően fölépített felületén böngészve, találtunk a gitárhúrtól kezdve a polckorláton át a szabóasztalig mindent.

Azért persze valami szorongatja az ember torkát, amikor az árverésre bocsátott személyes holmik történetébe belegondol, de az biztos, hogy aki e gazdaságtalan megfontoláson túllép, számos kedvező ajánlat közül válogathat. Ha végül valaki 200 pár női titokzokni vagy egy Mazda 6-os megvásárlása mellett dönt, az elektronikus licit során anonimitásban maradhat. Személyes adatait az árveréskor senki nem láthatja, ugyanis minden résztvevő sorszámot kap a felületre történő bejelentkezéskor. Az anonimitás mindvégig biztosított, hacsak legvégül, a liciten nyert fűnyírót hazavíve nem derül ki, hogy azt a szomszédtól foglalták le.

Az online árverésen megőrizhetjük anonimitásunkat
Illusztráció: Shutterstock

Az EÁF felületén nem szükséges az összes tételt átböngészni, a keresést szűkíteni lehet akár kategóriákra, akár megyékre, továbbá egyedi leírást is megadhatunk. Külön szemlézhetjük a még csak meghirdetett, a már futó és a lezárt árveréseket is. A listába rendezve megjelenített, árverezendő vagyontárgyakról az EÁF oldalán minden esetben található rövid leírás és fénykép. A licitre bocsátott tételek adatlapján a dátum és a helyszín is szerepel, amikor és ahol – az árverések előtt – a NAV a vagyontárgyak megtekintését (felpróbálását?) lehetővé teszi. Mint a NAV tájékoztatójából kiderült, Fejér megyében, a szeszes italokon és ruhaneműkön kívül most épp pékipari gépek és festmények kerülnek kalapács alá, illetve hamarosan elárvereznek egy nagyméretű talajfúró gépet is.

A tájékoztató kapcsán szerkesztőségünk néhány konkrétumra is rákérdezett a NAV-nál. Érdeklődtünk például, hogy kell-e az árverésre jelentkezéskor előzetesen valamekkora összeget befizetni, ami a jelentkező szándékának komolyságát támasztja alá? Mint kiderült, kizárólag ingatlan esetében kell az árverés előtt befizetni, mégpedig a becsérték 10 százalékát. Megtudtuk azt is, hogy Fejér megyében az elmúlt időszakban a legnagyobb értékű elárverezett tárgy egy 3,4 millió forintért elkelt Jaguár CC9 volt.

A további kérdésekre adott válaszokban megfogalmazódott: egy árverés 3 napig tart, és jellemzően az ingóságokra nagyobb az érdeklődés. Az ingatlanok esetében többnyire az 1/1 vagy ½-ed tulajdoni hányaddal meghirdetett árverések a keresettek. Az árveréseken adótartozással is részt lehet venni, a kizáró ok csupán az, ha valaki a NAV munkatársa, illetve ha a meghirdetett vagyontárgy tulajdonosa. Egyébként minden ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nagykorú licitálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában