Gazdaság

2013.03.27. 14:00

Szélessáv: a PPP lehet a megoldás a forráshiányra délen

Fejér megye - PPP modellek segítségével kívánják csökkenteni a Dél-Kelet Európa vidéki térségeiben hiányzó szélessávú szolgáltatás hiányát.

Klecska Ernő

A tavaly decemberben indult uniós kezdeményezés, a   Dél-kelet Európai Transznacionális Program keretében a dél-kelet európai térség 9 országa vesz részt; a kezdeményezés magyar tagja a fehérvári központú Innoskart Nonprofit Kft., az Innoskart IKT (informatikai) klaszter menedzsment szerve.

A PPP (public-private partnership, a  köz- és magánegyüttműködés) a közfeladatoknak a közszféra és a magántőke együttműködésében történő ellátását jelenti, amelynek hatalmas előnye, hogy csökkentik a közszféra beruházási terhét, ami a legjelentősebb korlátozó tényező, különösen megszorítások idején.

A kidolgozott megoldások a térségben széles körben alkalmazhatók és átvehetők lesznek, hiszen a nemzetközi tapasztalatokra és szükségletekre épülnek. A projekt keretében kidolgozott PPP modellek összhangban lesznek az Európai Unió Európa 2020 stratégiájának egyik kiemelt kezdeményezésével, a Digitális Menetrenddel (Digital Agenda).

A Közép-Dunántúli Régió számára is a projekt és az annak keretében kidolgozandó modellek hasznos eszközként fognak megjelenni. A térség szélessávú kapcsolattal gyengébben ellátott területei is megtalálhatják azokat a megoldásokat, melyekkel az eddig elmaradt beruházások a közeljövőben talán megvalósíthatóak lesznek - mutatott rá Pintér Zsuzsanna, az Innoskart ügyvezetője, aki azt is külön kiemelte, hogy szívesen veszik önkormányzatok, vállalkozások és szervezetek jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!