Gazdaság

2012.05.21. 09:14

Csapda vagy visszaélés a betegségbiztosításoknál?

Budapest - Nem tekinthető adómentesnek egy betegségbiztosítás, ha a szerződésben nincs vagy csak marginális a kockázati elem - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Klecska Ernő

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmeztetése szerint: ha nincs vagy alig van az ilyen szerződésekben valódi kockázatot jelentő biztosítási esemény, és a biztosítási díj  eltekintve a közreműködők adminisztrációs költségétől és hasznától - valójában csak a jelentős értékű szűrővizsgálat ellenértékét ellentételezi, színlelt biztosítási jogviszony létrehozására irányul.

Az adóhatóság tájékoztatója szerint, ha a kifizető mégis ilyen szerződés alapján viseli a biztosítás díját, az nem tekinthető adómentesnek. A díj adókötelezettségét a kifizető és a magánszemély között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei alapján kell megállapítani, munkaviszony esetén munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülhet, illetve egyes meghatározott juttatásként válhat adókötelessé.
    
Az ilyen típusú szerződések mostanában jöttek "divatba". A  személyi jövedelemadóról szóló törvény 2012. január 1-jétől hatályos rendelkezése értelmében ugyanis adómentes - a díjfizetés időpontjában - a kifizető által magánszemély javára kötött, visszavásárlási értékkel nem rendelkező betegségbiztosítás díja. Azaz, adómentes az említett biztosítás díja abban az esetben is, ha ezt a biztosítást például a munkáltató köti és fizeti a dolgozója javára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!