Gazdaság

2011.12.30. 07:54

Nem lesz díjemelési hullám a hitelintézeteknél

Két hitelintézetnél drágulnak az évváltáshoz közeli időpontban a szolgáltatások; januárban nem lesz díjemelési hullám, ugyanis a hitelintézetek többsége már év közben, az inflációval arányos mértékben emelte a lakossági folyószámlákhoz kapcsolódó tarifáit - írja pénteki számában a Világgazdaság.

MTI

Az UniCredit Bank új kondíciós listái december 30-tól érvényesek, a legtöbbeket érintő változás, hogy nőnek a bankkártyákért fizetendő díjak. Az Erste Bank február 2-tól általános jellegű díjemelést hajt végre, így a tavalyi inflációval azonos nagyságban, átlagosan 4,9 százalékkal drágulnak a hitelintézet szolgáltatásai. Az Erste ügyfeleit leginkább a készpénzfelvétel költségeinek emelkedése érinti.
   
A lap emlékeztet arra, hogy a díjak és kamatok emelésénél már több szabály is köti a hitelintézetek kezét, ennek megfelelően az utóbbi években alig nőtt, az idén pedig várhatóan erősen csökken a magyar bankrendszer összesített díj- és jutalékbevétele.
   
Tavalyelőtt még reálértéken növekvő mértékben, 6,4 százalékkal, 258,2 milliárd forintra, tavaly viszont már az inflációt is alulmúlóan, 1,5 százalékkal, 262,1 milliárd forintra emelkedett a szektornak ez a bevétele. Mivel az idén szeptemberig ezen a címen csak 233,6 milliárd forint bevételre tettek szert a magyar kereskedelmi bankok, éves szinten 10 százalék körüli visszaesés várható - írja a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!