Gazdaság

2011.12.12. 15:29

Ellenőrizzük, partnerünknek van-e adószáma!

Fejér- Az ügylet kötésekor és a számla befogadásakor is érdemes meggyőződni az adóhatóság honlapjáról vagy a cégnyilvántartásból, partnerünknek van-e adószáma - figyelmeztet a NAV.

Klecska Ernő

A jogalkotó az adószám felfüggesztésének jogintézményét a feketegazdaság elleni küzdelemben kívánta felhasználni, elsősorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében - tájékoztatott  Wallerné Fuit Anikó,  a NAV közép-dunántúli regionális adó főigazgatósága munkatársa.
 A jogszabályi rendelkezések a felfüggesztett adószámmal rendelkező adóalanyoktól vonják meg a lehetőséget attól, hogy az áfa-t illetően az adólevonási jogukkal éljenek, azonban a velük üzleti kapcsolatban álló adóalanyok érvényesíthetik adólevonási jogukat a felfüggesztett adószámú adóalanyoktól befogadott számlák alapján is.
Ha a vállalkozó nem szünteti meg az adószám felfüggesztésére okot adó körülményt, akkor az adószám törlésére kerülhet sor, amelynek következtében adólevonási, adó visszaigénylési jogát véglegesen elveszítheti. Amennyiben az adószám törlésre kerül, akkor az már a törölt adószámú ( gazdasági tevékenység folytatására nem jogosult ) személytől számlát befogadó adózót is hátrányosan érintheti. A törölt adószámú adózók azon számlái után, amelyeket az adószám jogerős törlését követően állították ki, a számlabefogadó nem gyakorolhat adólevonási jogot, mivel a törlést követően a céget adózási szempontból úgy kell tekinteni, mintha megszűnt volna, így az általa kibocsátott számla sem alkalmas a levonási jog gyakorlására.  A hatályos jogszabályi előírások megfelelően biztosítják azt, hogy a felfüggesztett vagy törölt adószámmal rendelkező adózóval (üzleti) kapcsolatba lépő gazdasági szereplők  ha gondosan járnak el  az adószám felfüggesztésének, törlésének tényét megismerjék  szögezte le a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!