Gazdaság

2011.07.06. 12:02

Erősen emelkednek az európai CDS-árazások a leminősítés hatására

Jelentősen emelkedtek az európai szuverén adósok törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak árazásai a szerdai londoni kereskedésben, miután előző nap a Moody's Investors Service hitelminősítő - államadósok esetében szokatlanul agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel - megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Portugáliától.

MTI

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a portugál szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a szerdai londoni kereskedésben 900 bázispont környékén járt a 807 bázispontos előző esti záró után.
A szerdára kialakult portugál CDS-árazás azt jelenti, hogy a portugál államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most hozzávetőleg 900 ezer euró minden tízmillió euró portugál államadósság után az irányadó ötéves futamidőre, vagyis az egységnyi adósságértékre szóló portugál CDS-kontraktusok egyetlen nap alatt csaknem 100 ezer euróval drágultak.
A Moody's meredek leminősítésének hatása más EU- és euróövezeti tagállamok törlesztéskockázati biztosítási ügyleteinek árazásán is alaposan meglátszott szerdán.
A legsúlyosabb pénzügyi helyzetben lévő euróövezeti tagország, Görögország CDS-díjszabása a szerdai londoni forgalomban 2190 bázispont közelébe emelkedett a 2091,3 bázispontos előző esti záróról, vagyis a görög államadósságra köthető törlesztésbiztosítási ügyletek ára tízmillió euró görög adósságra számítva jelenleg megközelítik a 2,2 millió eurót. Ez világrekord CDS-árazás bármely szuverén adós esetében.
Magyarország szuverén adósságának CDS-árazásai szerdán mérsékeltebb drágulással 277 bázispont környékén mozogtak a 265,3 bázispontos előző zárószint után.
E mérce alapján a londoni piac jelenleg nyolcszor kockázatosabb adósnak tartja Görögországot, mint Magyarországot.
 A gyengébb helyzetű valutauniós tagállamok közül jelentősebben emelkedett Írország CDS-díjszabása, amely a szerdai londoni kereskedésben 810 bázispont felett járt a 768,4 bázispontos előző esti zárás után.
A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.
A szerdai CDS-drágulások előzményeként a Moody's kedd este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az addigi "Baa1"-es - vagyis befektetésre  javasolt - szintről a már nem befektetési ajánlású "Ba2"-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát.
A cég a leminősítés során kihagyta a köztes "Baa2", "Baa3", illetve "Ba1" besorolási fokozatokat, és az új, "Ba2" portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.
A leminősítés agresszív mivoltát mutatja, hogy Portugália előző, "Baa1"-es hosszú távú államadós-kockázati besorolása mindössze egy fokozatnyira volt a már elsőrendű befektetői "A" kategóriától, a Moody's által megadott új, "Ba2"-es hosszú távú osztályzat viszont két fokozattal gyengébb a már csak közepes hitelminősítői megítélést tükröző, de még befektetési ajánlású "Baa" sáv alsó szélénél, a "Baa3"-as szintnél is.
A Moody's Magyarország hosszú futamidejű kormányadósságára "Baa3" osztályzatot tart érvényben, vagyis az új portugál besorolás a Moody's nyilvántartásában két fokozattal rosszabb a magyar szuverén adósosztályzatnál.
A portugál leminősítéshez fűzött kedd esti londoni elemzésében a hitelminősítő az osztályzatrontás és a negatív kilátás fő okai között kiemelte: véleménye szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Portugália újból külső finanszírozásra szorul, mielőtt visszatérhetne a magántőkepiacra.
 Portugália leminősítésével kettőre emelkedett azoknak az euróövezeti tagországoknak a száma, amelyeknek nem befektetési ajánlású, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolásaik vannak. A másik Görögország, amelyre a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!