Gazdaság

2011.03.12. 07:58

Megállapodtak az euróövezeti országok a versenyképesség-növelő paktumról

Megállapodtak az euróövezeti országok állam- és kormányfői péntek este abban a javaslatcsomagban, amelynek rendeltetése, hogy növelje az övezet versenyképességét - jelentette be internetes üzenetében Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke.

MTI

 A Twitter üzenetmegosztó portálon közzétett egymondatos üzenethez az elnök egyik szóvivője hozzátette: egyelőre elvi megállapodásról van szó, amelyet akkor véglegesítenek, ha a jövendőbeli válságok megelőzése és könnyebb kezelhetősége érdekében tárgyalt más intézkedéseket is elfogadnak.

Az euró stabilitását tovább növelő döntéseket hoztak az euróövezeti országok állam- és kormányfői szombat hajnalban befejeződött brüsszeli találkozójukon: megállapodtak a stabilitási alap ténylegesen igénybe vehető keretének megnövelésében, a tagországok versenyképességét növelő paktumban, valamint a zóna legnehezebb helyzetben lévő államának, Görögországnak nyújtott hitelkeret visszafizetésének kedvezményesebbé tételében. A stabilitási mechanizmus keretét úgy növelik meg, hogy a ténylegesen hozzáférhető hitelösszeg elérje a 440 milliárd eurót. Ez a jelenlegi névleges keret, amelyből a mostani hitelminősítési helyzetben azonban csak mintegy 250 milliárd használható fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!