Gazdaság

2010.07.14. 07:55

Vége az akut pénzügyi válságnak Magyarországon?

Bécs - Gazdasági gondok továbbra is vannak, de az akut pénzügyi válságnak vége van Magyarországon - mondta Martonyi János a Kurier című osztrák lap szerdai számában megjelent interjúban.

MTI

A helyzet nagyon súlyos volt - tette hozzá a külügyminiszter. Megismételte, hogy a 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt nem akarja túllépni a kormány, és kiemelte, hogy ennek érdekében született egy gazdasági akcióterv.A tervezett bankadóról szólva kijelentette: elismeri, hogy annak összege "meglehetősen magas", de ez csak az idei évre vonatkozik, 2011-ben és 2012-ben újratárgyalják. Az elmúlt tizenöt évben "hatalmas nyereségre" tettek szert a bankok Magyarországon a gyengébb konkurencia, az elégtelen ellenőrzés miatt és azért, mert kevés volt a jól tájékozott ügyfél - tette hozzá.
   
Megismételte, hogy tévedés egy elnöki köztársaság létrehozásának szándékát feltételezni. "Ez kampány Orbán Viktor kormányfő ellen" - mondta. Új alkotmányra azonban szükség van - mondta a külügyminiszter.
   
Magyarországot sok közös dolog köti össze Szlovákiával és szoros köztük a gazdasági kapcsolat, a viszony baráti - mondta a magyar-szlovák kapcsolatokról. "Őszintén szólva, nem értem, miről is beszél, aki konfliktusokat és területi sérthetetlenséget emleget" - fogalmazott Martonyi János. A magyar állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvénymódosítással kapcsolatos kérdésre felelve felidézte, hogy még beiktatása előtt, kijelölt külügyminiszterként ellátogatott Pozsonyba és megbeszélést folytatott a szlovák külügyminiszterrel.
   
A törvénymódosítás szimbolikus gesztus volt, amely megszüntette a szomszédos országokban élő magyarokat a korábbi magyar jogi szabályozás miatt érő hátrányos megkülönböztetést - mondta. "Képtelen dolgokat írnak a lapok, például azt, hogy hárommillió magyart honosítottunk" - jelentette ki. Több tízezer magyarnak van magyar útlevele az Egyesült Államokban, Franciaországban, Izraelben, a lehetőség minden magyar számára nyitva kell hogy álljon - mondta a miniszter.
   
A külügyminiszter kedden kétoldalú megbeszélést folytatott Bécsben osztrák kollégájával, és a találkozót követő sajtótájékoztatón mindketten méltatták a kiváló osztrák-magyar együttműködést. Az interjúban az osztrák-magyar kapcsolatokról szólva Martonyi többek között rámutatott, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni országok európai integrációja döntő szakaszba érkezett s ez "új impulzust jelent". "Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy történelmi, földrajzi, gazdasági és kulturális okokból fontos feladatunk van ott" - jelentette ki. Kiemelte azt is, hogy a két ország fejleszteni akarja külképviseleti együttműködését. "A takarékosságiaknál is fontosabbak itt a politikai szempontok. Ezért beszélek én részben tréfából, részben komolyan az Osztrák-Magyar Monarchia közös külpolitikájáról" - fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!