Gazdaság

2010.04.19. 15:05

Támadnak a gombák, veszélyben a gyümölcsök!

FMH - A csapadékos, hűvös időben a monília ellen virágzáskor kétszer is célszerű védekezni. Nagy veszélyben a kajszi, a mandula, a meggy és a cseresznye!

Klecska Ernő

Ahogy az utóbbi években, úgy most is a kajszi, cseresznye és meggy virágzásának idején lehűlt az idő, csapadékossá vált az időjárás. Ez azért fontos, odafigyelést igénylő fejlemény, mert ilyenkor támad a gyümölcsösök legnagyobb kárt okozó gombás megbetegedése, a monília - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara kertészeti osztálya.
A tavalyi szokatlanul korán jött tavaszhoz képest most elmaradásnak tűnhet gyümölcsfáink és szőlővesszeink fejlettsége, de mindenki megnyugodhat, az átlagos évekhez képest nincs lemaradás. A napokban azonban halaszthatatlan növényvédelmi munkákat kell végezniük a kertészeknek: a fák már virágoznak, a szőlő rügypattanás előtt áll. Permetezni kell ismét, a hetekkel ezelőtt elvégzett télvégi rezes, kénes lemosó permetezés után.
Támadnak ugyanis a gombák. A legveszélyesebbek a monília félék, melyek a most virágzó kajszit, mandulát, a néhány napon belül bimbót bontó meggyet, cseresznyét támadja meg leginkább. Ebben a csapadékos, hűvös időben a monília ellen virágzáskor kétszer is célszerű védekezni: az elején és a kétharmadánál.
Őszibaracknál a tafrina nevű gomba (levélfodrosodás) ellen már a kis leveles állapotban szükséges védekezni.
 A csapadék az almásokban elindíthatja a varasodás kórokozóját: ez ellen már most kell kezdeni a megelőző védekezéseket.
 A szőlőkben metszés és kötözés befejezése után ajánlott az alapgyomirtást is elvégezni, még rügypattanás előtt. Az átlagosnál akár 10-30 százalékkal kevesebb hozamra is számíthatnak a szőlősgazdák bizonyos területeken. A szakemberek szerint a fagykárokat helyenként metszéssel helyre lehetett hozni.
- Az év eleji fagyos időjárás főleg a mélyebben fekvő szőlőültetvényeket és a fagyérzékenyebb fajtákat, például az oportót, vagy az ezerjót viselte meg leginkább. Ezeken a területeken a fagykár elérheti a 10-30 százalékot is, de vannak olyan területek, ahol alig érzékelhető a fagy hatása - mondta Ferenc Vilmos, a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának alelnöke.
Bár részletes felmérés még nem született arról, hogy az ország borvidékein pontosan mekkora károkat okozott a fagy, a szakember szerint azt már lehet látni, hogy a rügy termékenysége közepesnek mondható. A növényvédelem az ültetvényekben és a szántóföldeken az egyik legnagyobb költségtétel. A gazdálkodóknak nagyon meg kell fontolniuk, milyen szerrel, hogyan és mikor védekeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!