Gazdaság

2010.03.17. 03:29

Vita fűtött hangulatban

Mór - Kisváros, kis lehetőségek, közepes távhőárak - a civilek, a szolgáltató és az önkormányzat is ebből indul ki, amikor a díjszabásról vitatkozik. Nézetkülönbségek így is vannak.

Tóth Péter

Egyetlen mórit sem boldogít, hogy Pesten hogy fűtenek be, és mennyit fizetnek érte. Önmagunkhoz, gazdasági lehetőségeinkhez mérten kell mindent megtenni. A mondatok még 2008 októberében, egy önkormányzati testületi ülésen hangzottak el, akkor emelkedett utoljára drasztikusan, több mint húsz százalékkal a távhő ára. A kijelentést Fenyves Péter polgármester tette; annyiban pedig mindez ma is aktuális, hogy idén január 1-jétől, a tavaly év végi tizenkét százalékos hődíjcsökkentés elhagyásával újra a 2008. októberi árak léptek életbe. Az elkövetkezendő időben is szigorúan megnézzük, milyen gazdálkodást folytat a társaság - a polgármesteri hozzászólás 2008-ban már a jövőre vonatkozott.Az események alakulását akkor persze még nem látta előre senki. A Tömblakók Érdekvédelmi Egyesülete idén januárban tüntetést szervezett a tavalyi tizenkét százalékos csökkentés visszahozásáért. Akkoriban még úgy vélték, a szolgáltató Mórhő Kft. az idei áfamérséklés egy részét tüntette el, amikor visszavette a tavalyi hődíjkedvezményt. Utólag már az ő álláspontjuk is finomult.

A polgármesterrel és a Mórhő vezetőjével, Brumbauer István ügyvezető igazgatóval folytatott tárgyalásaikon egyetértettek abban, hogy az árváltoztatások szabályosan zajlottak le, s ígéretet kaptak arra is, hogy betekinthetnek az elmúlt évek beszámolóiba és üzleti terveibe. Ettől még a vita nem oldódott meg. Pontos, részletes információkra van szüksége a lakosságnak és nekünk is - mondja Pál Csaba, a tömblakók egyesületének elnöke, követeléseik közt ez az egyik legfőbb. Minderre példákat is sorol: Szentendrén a szolgáltató a számlákon is felvezeti, milyen módon számolta ki az árakat, máshol a szolgáltató honlapján találhatók meg az adatok. A Mórhő új weboldala most készül, ám jelenleg éppen nem működik; a bizonytalanság ilyenformán néha vad találgatásokat okozhat.Nem tárhatunk a nyilvánosság elé minden tervezett üzleti döntést, ez megbénítaná a munkát - mondja erre a Mórhő ügyvezetője, egyben korholja is a tájékozatlanságot. A vita középpontjában az idei távhődíjak állnak: a tavalyi tizenkét százalékos csökkentést nem alkalmazza már a Mórhő, a kereskedő E.on viszont mérsékelten, egyes állítások szerint tíz százalék alatti mértékben növelte csak a gázárakat. Ennek pontos mértéke üzleti titok; Brumbauer István szerint a félreértések fő oka nem is ez, hanem hogy az ellenzők elfeledik, január 1-jétől az eredeti hatósági árra tért vissza a Mórhő. Márpedig a hatósági ár az egész éves tervezést takarja: nem látni még előre, hogyan alakulnak az idei gázárak, főleg az utolsó negyedév előtt lehet majd eldönteni, csökkenteni tudja-e a Mórhő a mostani árakat. A komoly döntések Moszkvában, nem Móron dőlnek el - a gázárak tekintetében ezt az állítást igazán senki nem vitatja. A tömblakók és az önkormányzat legkorábban nyáron újra összeül, hogy a díjcsökkentés lehetőségeiről tárgyaljon, Pál Csaba szerint akkor sem fognak kesztyűs kézzel fellépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!