Gazdaság

2009.06.19. 02:29

Kedvezmény kezdőknek

Székesfehérvár - Az illetéktörvény az illetékekre számos kedvezményt biztosít, amelyek közül egyik az ingatlanforgalmazási célú vagyonszerzésekre vonatkozik.

Fejér Megyei Hírlap

Forgács Éva, az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóság illetékfőosztályának vezetője elmondta: a legújabb szabályozást idén január 23-ától az illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni. 
Ezt az illetékkedvezményt azok az ingatlanok tulajdonjogának értékesítését végző vállalkozók és az ingatlanok pénzügyi lízingbe adását végző vállalkozók vehetik igénybe, amelyeknél az előző adóévi nettó árbevétel leg- alább 50 százalékban ebből a tevékenységükből származott. A kedvezményezettekhez tartoznak az ingatlanok és gépjárművek pénzügyi lízingjét folytató vállalkozók is, akiknek az előző adóévi nettó árbevételük 75 százalékban ebből a két tevékenységből származott, azzal, hogy egyik tevékenységből sem származott az éves nettó árbevételének kevesebb, mint 25 százaléka. Az új szabályozás különbséget tesz a tevékenységüket folytató és a tevékenységüket a vagyonszerzés évében megkezdő vállalkozók között. A kedvezmény igénybevételére vonatkozó nyilatkozattételi határidő meghosszabbodott, erre a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig van lehetőség. Eddig kell nyilatkozni a nettó árbevétel megoszlásáról. Az ingatlan-forgalmazást, pénzügyi lízingtevékenységet az illetékkötelezettség keletkezésének adóévében kezdő vállalkozó a vagyonszerzés illetékkiszabásra bejelentésekor köteles nyilatkozni a továbbértékesítés szándékáról. Ha a vagyonszerzés illetékkiszabásra történő bejelentésére a cég adóéve hatodik hónapjának első napját megelőzően kerül sor, akkor a vagyonszerzőnek arról kell nyilatkoznia, hogy előreláthatóan meg fog felelni a törvényben meghatározott jogosultsági feltételeknek. Ha a vállaltak mégsem teljesültek, azt a vállalkozó a beszámoló elkészítése után, az adóév hatodik hónapjának 15. napjáig köteles jelezni az adóhatóságnak. Ebben az esetben a kedvezményes kulccsal meghatározott és az egyébként fizetendő illeték különbözetét 50 százalékkal növelt összegben kell utólagosan megfizetni. Ha ezen határidőn túl nyilatkozik az adózó a vállaltak meghiúsulásáról, mulasztási bírságot is kell fizetnie. A kedvezmény a vagyonszerzés évében tevékenységüket kezdő vállalkozók esetében is biztosítható. Nekik arról kell nyilatkozniuk, az első adóév nettó árbevételének megoszlása megfelel majd a törvényi követelményeknek. A vállalás meghiúsulásának tényét a vállalkozó az adóévet követő hatodik hónap 15. napjáig köteles bejelenteni. Ilyenkor a fizetendő és a kedvezménnyel számított illeték különbözetét a vállalkozó terhére 50 százalékkal növelt összegben kell megállapítani. Ha a vagyonszerző személyében bekövetkezik a jogutódlás, a jogutód akkor mentesül az illetékkülönbözet kétszeresének megfizetése alól, ha a jogelődnek biztosított határidőn belül értékesíti, illetve adja lízingbe az ingatlant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!