Gazdaság

2009.04.10. 02:28

A szabály az szabály

Sárszentmihály - A környékbeli gazdálkodókat segítendő szervezett a jegyző tájékoztatót a mezőgazdasági gépek útvonal engedélyeztetési szabályairól, szakember segítségével.

Zsohár Melinda

A gazdák többsége újabb sarcnak tartja a mezőgazdasági gépek útvonalengedélyének kiváltási kötelezettségét, ráadásul sokan nem is ismerik a pontos szabályozást. Emiatt magas, százezres nagyságrendű bírságokat szabtak ki azokra, akik ennek híján hajtottak rá a számukra ingyenesen nem használható utakra.

- Jegyzői minőségemben jutott a kezemhez egy helyi gazdálkodó büntetése, amelyet közúti ellenőrzést követő feljelentés után szabtak ki rá - erősíti meg Csősz Ferenc, Sárszentmihály jegyzője. - Szénát szállított a gazda, magasabb és szélesebb volt a rakománya a szabványnál, 200 ezer forintottal sújtották emiatt. Hogy mindenki egy nyelven beszéljen, felkértem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársát, Osztotics Zoltánt, adjon pontos információt az engedélyeztetésről.

Az országos hatáskörű, megyei igazgatóságokkal bíró cég neve és jogállása április 1-jétől változott, addig közútkezelő kht.-ként működött, de ahogy mondani szokták, a többi stimmel. Az országos főközlekedési és mellékútvonalakra is ez az intézmény adja ki az engedélyt, mostanság alig győzik. Az önkormányzati tulajdonú és fennhatósága alá tartozó utakra jogosult engedélyt adni a helyi jegyző. Ennek híján a büntetést sem a rendőrség szabja ki, hanem a közúti hatóság. A helyi gazdákon kívül Szabadbattyán, Úrhida, Sárkeszi gazdálkodóit is meghívta tegnap Csősz Ferenc; itt Osztotics Ferenc a kérdésekre is válaszolt. A szabályokról a társaság honlapja is részletesen tájékoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!