Gazdaság

2008.06.17. 02:29

Milliárdos móri tervek

<strong>Mór</strong> - Nagyságrendjében csak a szabadidőközpont az ezredfordulón történt megépítése hasonlítható ahhoz a beruházáshoz, melyre most pályázik a város önkormányzata. A belváros rehabilitációjára egymilliárd forint támogatást szeretnének nyerni. A pályázatot a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg.

B. Kiss László

Mintegy egymilliárd forint forintra pályázik Mór önkormányzata a városközpont rehabilitációja céljából. A pályázat, illetve az azt megalapozó, úgynevezett előzetes akcióterületi terv elfogadásáról rendkívüli ülésen, egyhangú szavazással határozott a testület. A kiírás szerint a városközpont felújításánál leg-alább két funkcióval kötelező számolni, a móriaknak azonban négyre vannak elképzeléseik - mondta el lapunknak az ülés után Fenyves Péter polgármester. A közösségi funkciónak tesz eleget a városháza külső, belső felújításának, akadálymentesítésének terve. A gazdaság, azon belül is a szolgáltatás, a kereskedelem fejlesztését szolgálja a város ligetes főterét, a Szent István teret övező, önkormányzati tulajdonú üzletek felújítása. A közlekedésfejlesztéshez illeszkedik a bornapi rendezványeknek is helyet adó Kapucinus tér teljes rekonstrukciója, míg a pályázat környezetvédelmi fejezetét az említett liget, a kor követelményeinek megfelelő parkosítása jelenti - ismertette lapunkkal a pályázatban foglalt négy fő projektet a polgármester. A tervezett önkormányzati beruházásokhoz magánerős fejlesztések is csatlakoznak, melyekről szintén szó esik a pályázatban. A városháza felújítása az udvaron közösségi tér kialakítását is tartalmazza. Elbontani tervezik az udvart hátulról határoló garázssort, aminek következtében viszont elengedhetetlen az ott elterülő piac tér rendbetétele, a műemlék épülethez illeszkedő, városias arculatának megteremtése, amelyet magánerős beruházás keretében terveznek végrehajtani. A terület jelenleg vegyes tulajdonú, az önkormányzat és az áfész közösen birtokolja. A hasznosításról a befektetővel egyelőre csupán tárgyalások zajlanak. Az, hogy a pályázatban nevesítettek egy magáncéget, azért van, mert a kiírás ezt szükségessé teszi - tűnt ki a pályázattal kapcsolatban lezajlott képviselő-testületi vitán. Megeshet, vissza nem térő alkalomról van szó - hangsúlyozta a vita során az egyik képviselő, míg a másik oldal egy tagja azt nehezményezte, hogy - szerinte - a döntést megelőzően nem kaptak elég széles nyilvánosságot a pályázatban helyet kapott tervek, elképzelések. Egy harmadik képviselő azt tette szóvá, hogy - sikeres pályázat esetéen - a támogatási összeg negyedét olyan beruházásokra kívánják fordítani, ahol hatvanszázalékos önerő szükségeltetik. Az alacsonyabb támogatási arány az üzletek felújításánál jellemző. Korábban felmerült, hogy ezeket a boltokat privatizálják, ám a képviselő-testület elvetette ezt. A felújításuk így a városra marad - emlékeztetett a polgármester, aki hangsúlyozta: nem gyorsan megtérülő a beruházás, ám az önkormányzat vagyona gyarapszik. Fenyves Péter cáfolta azokat az aggodalmakat, miszerint túl korán elköltenék az önkormányzat által kibocsátott kötvény ellenértékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!