A tűz csiholói

2018.07.08. 13:17

Így kell biztonságosan tüzet rakni

Akár - javasolt módon - a kijelölt tűzrakóhelyeken, akár saját magunk által épített helyen gyújtunk tüzet, mindenképp tartsunk be néhány fontos szabályt!

Young couple sitting by campfire playing guitar

Ha hosszabb túrára megyünk az erdőben, és utunk során vadkempingezést tervezünk, az este folyamán jó eséllyel tüzet is szeretnénk gyújtani. Annak azonban, hogy ezt hol, mikor és hogyan tehetjük meg, fontos szabályai vannak, amelyekkel nem árt tisztában lenni – mutat rá cikkében a CsupaSport.

Mint írják, az első és legfontosabb, hogy

tűzgyújtási tilalom idején semmi esetre se gyújtsunk tüzet, akkor sem, ha egyébként az időt és a helyet alkalmasnak találjuk rá.

Ha nincs tűzgyújtási tilalom – folytatódik a javaslat -, akkor lehetőségünk szerint használjunk az erdők területén kialakított tűzrakóhelyeket. Ezeket az erdőgazdaságok, -tulajdonosok kötelesek kialakítani, karbantartani, és az erdőtűz elleni védelemről is az ő felelősségük gondoskodni.

A cikk szerint ha nincsen kijelölt tűzrakóhely, és feltétlen tüzet szeretnénk gyújtani, mindenképp tartsuk be az alábbi szabályokat:

Tűz rakása előtt a tűzrakóhely környékét tisztítsuk meg az ágaktól és falevelektől, és minden más gyúlékony tárgytól, hogy a tűz ne terjedhessen át nem kívánt helyekre. A tűzrakóhelyet kerítsük körbe kövekkel, még jobb, ha gödröt is ásunk, és abban gyújtjuk meg.

Szintén a tűz meggyújtása előtt gondoskodnunk kell a megfelelő védelemről arra az esetre, ha hirtelen feltámadna a szél. Fontos, hogy mindenképp legyen nálunk a tűz oltására alkalmas eszköz (víz, homok, stb.). Tüzet célszerű minél szélvédettebb helyen rakni, lehetőleg a sátrunk néhány méteres közelében.

Tűzgyújtáshoz száraz, már a földön levő hulladékfát keressünk. Ne törjünk le ágakat, ne vágjunk ki élő fát. A meggyújtott tűz ne legyen túl nagy, csak akkora, amekkorára mindenképp szükségünk van, és felügyeljük folyamatosan. A kisebb lánggal égő tűz sütéshez és melegedéshez is sokkal jobb.

A tüzet mindig felügyeljük. A kipattanó parazsak, a szeles időben akár több száz méterre is szálló zsarátnokok könnyen lángra lobbanthatják a száraz füvet, avart.

A tűz eloltása akkor a legkönnyebb, ha a fa már hamuig leégett. Az eloltást vízzel és földdel is végezhetjük, de mielőtt otthagyjuk a tűzrakóhelyet, mindenképp győződjünk meg róla, hogy megfelelően eloltottuk. Ha gödörben gyújtottunk tüzet, temessük be!

A szabályokat mindenképp tartsuk be, hiszen a gondatlanul meggyújtott, felügyelt vagy oltott tüzek erdők, rétek, nádasok és azok élővilágának pusztulását okozhatják!

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP / Stephen Lux / Cultura Creative

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!