Különleges okmány

2022.02.07. 09:40

Népszerű képregényhős kerül a belga útlevél lapjaira

Tintin, Georges Remi, vagy művésznevén Hergé képregényhőse több más világhírű figurával együtt a belga útlevélre kerül – írta a The Guardian online kiadása.

Az útlevéltervezők kedvelt motívumai, a fák, sasok, medvék, tornyok mellé hétfőtől a belga képregényművészet világhírű figurái, Tintin, a Hupikék törpikék és más hősök csatlakoznak. A 34 oldalas normál útlevéllel a belgák Lucky Luke, Blake és Mortimer, Bob és Bobette társaságában is utazhatnak.

Az útlevélben használt figurák közül sok rajz az eredeti képregényekből származik, ilyen a Tintin kalandjai 1954-es, Felfedezők a Holdon című sorozata, melyben a rettenthetetlen riporter Neil Armstrong előtt 15 évvel megteszi első lépéseit a Holdon.

Más karaktereket kifejezetten az útlevélhez terveztek, ilyen a földgömböt szemlélő hupikék törp, hátizsákjával és térképeivel a földön.

Olyan dizájnt választottunk, amely jól képviseli az országunkat, művészetét és kultúráját, benne egy csipetnyi tehetséggel, szakértelemmel és humorral

– mondta Sophie Wilmes belga külügyminiszter az RTBF francia nyelvű helyi adónak.

A képregények, melyek a „kilencedik művészeti ágat” jelentik Franciaországban és Belgiumban, még mindig népszerűek, noha már nem kapnak akkora teret a napilapokban, mint fénykorukban, a második világháború után.

Az első nagy belga képregénysláger a Tintin, Georges Remi, vagyis Hergé sorozata volt, amely 1929-ben indult. Nem sokkal a második világháború után debütált Blake és Mortimer, a két brit úriember, egy MI5-ügynök és egy magfizikus, akik állandóan az aljas Olrik ezredes eszén akarnak túljárni.

A gombafaluban élő kis kék emberek 1958-ban jelentek meg, őket Pierre Culliford, vagyis Peyo álmodta meg.

A klasszikus, jellegzetes belga képregény a franciától is különbözött.

Az aranykorban, a hatvanas években minden karakter aranyos és barátságos volt, humoruk volt, a maitól eltérő stílusban, lágyabban rajzolták őket

– mondta Michel Kichka neves belga-izraeli grafikus.

Borítókép: A Hergé művésznéven alkotó belga Georges Rémi (1907-1983) képregényíró alkotásait nézik látogatók a párizsi Artcurial aukciósházban 2021. január 13-án. Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!