Globálisan növekszik

2022.01.16. 06:10

Rekordmelegek voltak tavaly az óceánok

Az óceánok 2. legmelegebb éve 1955 óta 2020, amíg a 3. legmelegebb év 2019 volt a mérések szerint.

Rekordmelegek voltak tavaly is az óceánok. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már 6. éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban.

Tavaly a világ összes óceánjának felszín alatti 2 ezer méterén melegrekordot mértek a Csendes-óceánt hűtő La Nina időszaki időjárási jelenség ellenére.

Az óceánok 2. legmelegebb éve 1955 óta 2020, amíg a 3. legmelegebb év 2019 volt.

Az óceánok hőmérséklete globálisan könyörtelenül növekszik, ami az ember által okozott éghajlatváltozás egyik elsődleges mutatója – idézte a The Guardian Kevin Trenberthet, a coloradói Nemzeti Légköri Kutatóközpont, az NCAR klímakutatóját, az Advances in Atmospheric Sciences című folyóiratban közzétett nemzetközi kutatás társszerzőjét.

A tanulmány szerint az óceánok vizének felmelegedése hozzájárul a viharok, hurrikánok és szélsőséges esőzések felerősödéséhez, ami fokozza a súlyos árvizek kockázatát. A felmelegedett óceánvíz felolvasztja a hatalmas grönlandi és antarktiszi jégtakarókat, és ez is a tengerszint emelkedését táplálja.

Az óceánok az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid mintegy harmadát nyelik el, ami savasodásukat okozza.

Ez károsítja a korallzátonyokat, amelyek a tengeri élővilág negyedének adnak otthont, és több mint 500 millió ember táplálékát biztosítják, emellett káros lehet az egyes halfajokra is.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdőirtás és más tevékenységek miatt keletkező plusz hőterhelés szintén az óceánokra nehezedik. Az elmúlt 50 évben keletkezett hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelték el.

Az óceánok által felvett hőmennyiség óriási.

Tavaly az óceánok felső 2 ezer métere, ahol a felmelegedés nagy része zajlik, többet nyelt el, mint 2020-ban. A felvett hőmennyiség pedig 145-ször nagyobb, mint a világ teljes villamosenergia-termelése.

Amíg el nem érjük a zéró kibocsátást, addig a felmelegedés is folytatódni fog, és az óceánok hőmérséklete továbbra is rekordokat fog dönteni, ahogyan idén is – hangsúlyozta Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem, a PSU klímakutatója, a tanulmányon dolgozó 23 kutató egyike.

Az új kutatás szerint az óceánok hosszú távú felmelegedése az Atlanti- és a Déli-óceánban a legerősebb, ugyanakkor a Csendes-óceán északi részén 1990 óta drámai melegedés tapasztalható, a Földközi-tenger hőmérséklete pedig tavaly szintén rekordmagas volt.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!