Járvány

2022.01.11. 15:28

A WHO szerint Európa több mint fele megfertőződik az omikronnal még a télen

A jelenlegi adatok alapján az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik a koronavírus omikron variánsával a következő 6-8 hétben - mondta Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője kedden.

Az ötvenhárom országból álló európai térségben több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám - mutatott rá sajtótájékoztatóján Kluge. Emellett a WHO legfrissebb adatai szerint 26 térségbeli ország jelentette, hogy lakossága több mint egy százaléka fertőződik meg hetente a koronavírussal.

Megjegyezte: 

az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek "lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken". Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek 

- tette hozzá.

Elmondta, hogy a fertőzöttek példátlan száma miatt több ember került kórházba, miközben a halálozási arány stabil maradt, ami rendkívüli terheket ró az egészségügyi rendszerekre.

Kluge aláhúzta: az idő szorítása miatt egyre csökken a lehetősége annak, hogy a térségbeli országok megakadályozzák egészségügyi rendszerük túlterhelődését. 

A tisztségviselő felszólította a kormányokat, hogy tegyék kötelezővé a beltéri maszkviselést, és minél előbb oltsák be a veszélyeztetett csoportokat, az egészségügyi dolgozókat és az időseket, illetve legyenek különös tekintettel az emlékeztető oltások beadására. 

A WHO korábban arra kérte a jómódú országokat, hogy az emlékeztető oltások beadása helyett adományozzák a vakcinákat a szegényebb országoknak.

Kluge jelezte: 

aggódik amiatt, hogy az omikron variáns kelet felé haladva sokkal pusztítóbb hatással lehet az alacsony átoltottsággal rendelkező országokban, és megjegyezte, hogy Dániában például hatszor több oltatlan van kórházban, mint oltott.

 

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!