jakartából szeretettel

2019.07.30. 10:04

Indonézia többkonténernyi szemetet küldött vissza

Többé nem kérnek a tiltott hulladékból. Hét konténer szemét Hongkongba, kettő pedig Franciaországba tart és továbbiak visszaküldését tervezik.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Fully Handoko

„A konténerek háztartási és műanyagszemetet, valamint veszélyes hulladékot tartalmaznak, amelyek sértik az importra vonatkozó szabályokat” – tudatták indonéziai vámosok.

A rakomány hétfőn hagyta el az országot.

Az indonéziai hatóságok további 42 konténernyi tiltott hulladék visszaküldését tervezik az Egyesült Államokba, Ausztráliába és Németországba.

Jakarta júniusban öt, szeméttel teli konténert szállított vissza az Egyesült Államokba, júliusban pedig Ausztráliába küldött vissza nyolc konténert.

A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – tavaly bejelentette, hogy nem vesz át több műanyaghulladékot.

A kínai döntés után megnőtt a szemétexport a térség többi államába, azonban – részben a közfelháborodás miatt – nemrég Indonézia mellett Malajzia és a Fülöp-szigetek is leszögezte: többé nem kíván lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek.

Indonéz vámos az Ausztráliától átvett papírhulladékkötegekkel teli konténerek egyike előtt. Indonézia több mint 210 tonna szemetet küldött vissza Ausztráliába, mert a konténerekben műanyagpalackokat, használt gépolajat és elektronikai hulladékot találtak
Fotó: Fully Handoko / MTI/EPA

Indonéziai környezetvédelmi csoportok már korábban is sürgették a kormányzatot, hogy szigorítson a műanyaghulladék importjáról szóló rendeleteken.

2018-ban Indonézia 320,4 millió kilogramm műanyaghulladékot importált, míg ez a szám az ország kereskedelmi minisztériumának adatai szerint 2017-ben csak 128,8 millió volt.

A Fülöp-szigetek májusban hozzávetőleg hetven konténernyi szemetet szállított vissza Kanadába, amelyet a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt, ontariói székhelyű vállalat vitt a szigetországba öt éve. A vállalat akkor azt állította, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak, ám ez nem volt igaz.

Évente körülbelül 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik a világon. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ennek nagy része szeméttelepeken és a tengerekben végzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!