Dunaújváros

2012.06.05. 08:05

Útban New York felé

Dunaújváros - Ha van tökéletes zenei élmény, akkor abba kóstolhatott bele majd' két és félórára a sportcsarnok közönsége. Helyi és budafoki (világ)sztárok...

Szabó Szabolcs

"2011-ben velük ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját az Olasz állam, a 800 éves Balatonfüred, valamint Kína is őket választotta, és persze ne feledjük a tavalyi év  szenzációját, hogy a világsztár Sting Symphonicity turnéjának graz-i és budapesti koncertjén is ők játszottak..."

Ez a bizonyos "Ők" pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar, amely kifogástalan pedigrével büszkélkedik, az értők pedig szerte a nagyvilágban csak bólintanak, ha meghallják a nevüket.

Mindezekért sincs semmi túlzás abban, hogy történelmi jelentőséggel billogozzuk meg a Dunaújváros Sportcsarnokban vasárnap este hallottakat. A fantasztikusan teljesítő budafokiakhoz könnyedén felnőtt az helyi kórusösszefogás, amely 135 embert állított ki, így adva elő a szintén világhírű Karl Jenkins walesi zeneszerző The Armed Man: A Mass for Peace című művét - Magyarországon először.

Az ősbemutató és Filmharmonkusok után Horváth Pétert, az idén hatvan éves Dunaújvárosi Vegyeskar vezetőjét kértük némi értékelésre és jövőbe tekintésre.
 
- Az utóbbi évek egyik legnagyobb komolyzenei eseményén vagyunk túl és örömmel tölt el, hogy sikerült megfelelnünk a közönség és a szakma elvárásainak is. Országos szinten is egyedülálló, hogy egy város négy, arany minősítéssel rendelkező kórust is ki tud állítani, így van mire büszkének lennünk. Papíron amatőr státuszban nyújtunk profi teljesítményt és ez remélhetően öregbíti a város nevét - fogalmazott a kórusvezető, akit egy picit elkedvetlenített, hogy a meghívott vendégek közül többen nem jelentek meg ám, mint megjegyezte, ez csak megerősíti vállalásukat. A helyi kórusösszefogás ugyanis  páratlan akcióra készül New Yorkban, ahol  több mint 130 újvárosi torokból is szól majd a már említett Jenkins új műve. Az lesz ám az igazi város-, és országimázs!

 


A vasárnapi koncerten Hollerung Gábor, Liszt-díjas karmester, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgatója dirigálta a csarnok parkettjére lépő zenészeket és kórustagokat és mutatta be a koncert programját a közönségnek.  A karnagy nevéhez fűződik az Énekel az ország sorozat, amely 1985-ben indult útjára. 


Látványnak sem volt utolsó, ám a vasárnap esti monstre hangversenyt még sokáig emlegetni fogják a résztvevők és a fellépők is (Fotó: Lázár Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!