Digitália

2024.02.16. 06:00

5 lépésben teheti biztonságosabbá az otthonát

Parádés átverésekre számíthat, aki nem vigyáz a kütyüivel. Ne feledjük: bármi, ami az internethez kapcsolódik, az hackerek célpontja lehet, és előbb-utóbb az is lesz.

MW

Forrás: Shutterstock

Amikor az otthonunk biztonságáról gondolkozunk, nemigen jut eszünkbe a router. Pedig annak a jelszava a legnagyobb kaput tárhatja ki/ zárhatja el az idegeneknek. Minél előbb cseréljük le a jelszavát nehezen feltörhető új kódra: ha pedig a gyári cédulán olvasható van rajta, még ma változtassuk meg.

Hahó, ki beszél?

Egy családnak feltörték a Nest márkájú biztonsági kameráját. Egyszer csak megszólalt a lakásukban egy hang, hogy három észak-koreai rakéta tart az Egyesült Államok felé, és figyelmeztette őket, keressenek menedéket.

Sehogyan sem értette egy anyuka, miért nem alussza át az éjszakát a kislánya. Kiderült, hogy valaki feltörte a babafigyelőt, és minden este 22:30-kor beszélt a gyerekkel.

Izzadva ébredt éjszaka egy házaspár, mert egy hacker a távolból maximumra emelte az okostermosztátjukon a fűtést.

Ritka esetek? Aligha. Akinek van intelligens otthoni eszköze, a biztonsági statisztikák szerint akár átlagosan heti tízezer automatikus feltörési kísérlet célpontja is lehet.

1. Mindenki unja, mégis azt kell elsőre mondani: frissítés!

A hackerek nem tudnak az okoseszközökön úrrá lenni, ha titkosítva, erős jelszóval védjük azokat. Időnként ellenőrizni kell az okosotthon-alkalmazásokat, hogy megtaláljuk a legújabb verziókat, és telepítsük azokat – főként a kritikus biztonsági fejlesztések miatt.

2. Engedélyezzük az automatikus törlést a hangsegédeknél

Az olyan hangsegédek, mint az Alexa és a Google Assistant – legújabban pedig a mesterséges intelligencia asszisztensek – rossz szokása nyomon követni a felhasználó által mondottakat későbbi elemzés céljából. A hackerek ezt is felhasználhatják ellenünk. Nyissuk meg az alkalmazásokat, és keressük meg a hang adatvédelmi beállításait: kiadott hangparancsainkat automatikusan és rendszeresen törölhetjük a felhőből.

3. Nézzük meg a mikrofon és a kamera kapcsolóit

Az intelligens hangszórók és kijelzők remekül kezelik kedvenc lejátszási listáinkat, videóinkat, és akár cseveghetünk is velük a barátainkkal. De ha aggódunk a véletlen (vagy szándékos) lehallgatás miatt, keressük meg és használjuk az eszközök mikrofonnémító és kamerakapcsoló gombjait.

4. A tévé visszanéz

A streamingszolgáltatások is nyomon követik tevékenységünket. Nem véletlenül. A Netflix és társai tudni akarják, melyik műsort kedveljük, hogy nekünk tetsző tartalmakat ajánlhassanak.

Természetesen a megfigyelés nem csak a mi érdekünkben zajlik. A szolgáltatók gyűjtik a megtekintési előzményeket, a megnézett vagy kihagyott tartalmakat, hirdetéseket – és mindezt megosztják a hirdetőkkel.

Ha okostévénk van, akkor érdemes az alapbeállításokat átvizsgálni: állítsuk le a gyártó kémkedését.

5. Nem kell tudatni, mit nézünk, vásárolunk

A Google nyomon követ minden keresést, kattintást, üzenetet és kérést. Időnként célszerű törölni a keresési előzményeinket és egyéb böngészési tevékenységeinket:

  • Nyissuk meg a myaccount.google.com címet, és jelentkezzünk be. Ezt megtehetjük a google.com webhelyről is, ha kattintunk a jobb felső sarokban lévő kör ikonra, majd a Google Fiók kezelése elemre.
  • Lépjünk az Adatok és adatvédelem menüpontra a bal oldali menüben.
  • Kattintsunk az Internetes és alkalmazástevékenységek, a Helyelőzmények és a YouTube-előzmények melletti pipára: ha úgy döntünk, itt leállíthatjuk a további követést.
  • Ezeken az oldalakon az automatikus törlést is beállíthatjuk: választhatunk a 3, a 18 vagy a 36 hónapos automatikus törlések közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!